BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megdobja az inflációt az adóemelés

A teljes inflációs indexet megemelheti, hogy októbertől emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója.

A teljes inflációs indexet megemelheti, hogy október 1-jétől emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétett adata szerint a kőolaj hordónkénti ára 50 dollár alatt, egészen pontosan 45,55 dollár volt július 1-je és szeptember 15. között, ezért életbe lép a jövedéki adó emelése. Ez a benzin esetében 5, a gézolajnál 10 forintos emelést jelent. (Az adómértékek a kőolaj világpiaci árának függvényében negyedévente módosulhatnak, azaz az október 1-jétől meghatározott mértékek az idén már nem fognak változni.)

Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza lapunknak kiszámította, hogy az üzemanyagárak átlagosan 8 forinttal növekedhetnek az adóemelés miatt. A KSH fogyasztói kosara alapján az üzemanyagárak 2,4 százalékos emelését hozza a jövedéki adó emelése, ami a teljes fogyasztói árindexet 0,2 százalékponttal dobja meg.

„Van esély arra, hogy nem hárítják át a teljes adóemelést az autó­sokra a kutak a verseny miatt” – hangsúlyozta a Világgazdaságnak Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető közgazdásza. „A tartós árfelhajtó hatást mérsékli az is, hogy 50 dollár feletti átlagos olajár esetében automatikusan mérséklődik a jövedéki adó” – mondta a szakértő.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi közleményében azt emelte ki, hogy a jövedékiadó-emelésnek nem lesz piaci áremelő, inflációs hatása, mivel a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők kereskedelmi gázolaj utáni adókedvezménye is emelkedik.

Az év végére, decemberre Virovácz Péter szerint 1,8 százalékra emelkedhet az infláció, amiben szerepet játszik az üzemanyagok adóemelése mellett a dohánytermékek jövedéki adójának emelése is. (Augusztusban még 0,1 százalékkal csökkentek az árak.) Fontos hatás az is, hogy a tavalyi alacsony olajárhoz képest most már drágább a kőolaj, ami szintén feljebb viszi az éves indexet. Ez azonban a Magyar Nemzeti Bank számára nem meghatározó tényező, mert a maginfláció – ami kiszűri például az energia- és benzinárak hatását – nem ugrik meg, és a főindex is hosszú ideig 3 százalék alatt maradhat, így tartósan alacsony maradhat a kamat, és laza lehet a monetáris politika.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.