BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Papírmunkát ad a Brexit a vállalatoknak

A biztosítóknak akár jó lehet a brit kilépés: az Egyesült Királyságban nem lesz érvényes az Európai Egészségbiztosítási Kártya, így tényleg mindenkinek kell majd utasbiztosítás. A pénzügyi intézmények azzal is jobban járhatnak, hogy a nem EU-tagországokban működő cégeknek nyújtott hitel után le lehet vonni az áfát bizonyos feltételek mellett.

Mindazonáltal a PwC Magyarország szakértői szerint érdemes jó előre felkészülni a Brexitre, miután a Nagy-Britanniával üzleti kapcsolatban álló társaságok többsége minden valószínűség szerint többletadminisztrációra számíthat a kilépés után. A társaság az adójogi következményeket tekintette át, és úgy találták: a brit cégekkel kereskedő társaságok érezhetik majd az egyik legnagyobb változást.

A bizonytalanság persze óriási, hiszen a kilépés időpontját sem tudni egyelőre, az uniós szabályok szerint két év volna a szétválásra, ám ha minden tagország jóváhagyja a határidő meghosszabbítható. Ma úgy tűnik, az angolok egy speciális brit útban lennének érdekeltek, vagyis nem fogják pontosan követni a norvég modellt (amelyben voltaképp alig változna valami a mostani állapotokhoz képest). Persze számítani lehet a bevándorlási politika megváltozására is (ami a már ott lévőket a nyilatkozatok szerint nem érinti, ám az újonnan érkezők munkavállalását engedélyekhez kötheti), ám a legfontosabb a kilépési tárgyalások során valószínűleg a nyugdíj-jogosultsági megállapodás rendezése lesz (nagyjából, hogy elismerjék a szolgálati időket itt és ott). Bonyolultabb ügy az áfa és a vámrendszer megváltozása: az az áru (vagy szolgáltatás) mozgás, amely unión belüli tranzakciónak minősült, a Brexit után harmadik országbelinek fog. Vagyis: nem lesz elég az áfaíveken bíbelődni, mindenképpen vámpapírokkal kell foglalkozni egy angliai export vagy egy onnan származó áru behozatala esetén, akkor is, ha a legjobb verzió valósul meg, és tulajdonképpen alig kell majd vámterheket fizetni a megállapodások révén. A vámügyintézés többletköltsége mellett ráadásul az áfafinanszírozás is másként alakul, ami ugyanúgy kiadásokat jelenthet a cégeknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.