BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hivatalos: nem lesz olimpia

Visszavonja az olimpiai pályázatot a Fővárosi Közgyűlés.

Visszavonja a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia megrendezésére beadott pályázatát Budapest - döntött szerdai rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. 

A testület Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a Fővárosi Közgyűlés valamennyi fideszes képviselőjének javaslatára - 22 igen, 6 nem szavazat ellenében - döntött arról, hogy hatályon kívül helyezi a tavalyi közgyűlési határozatot és "a politikai egység felbomlására tekintettel" a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen visszavonja a olimpiai pályázatát.

Mint azt korábban megírtuk, a kormány a múlt hét szerdán azt javasolta a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB), vonja vissza a budapesti olimpiai pályázatot.  „Ennek indoka a nemzeti egység hiánya, e nélkül ugyanis egyetlen ország sem tudott olimpiát rendezni, e nélkül nincs esélye a pályázatnak. Ha csak a kormány és a kormánypártok támogatják az olimpiát, az megvalósíthatatlan” - fogalmazott Lázár János .

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megjegyezte, hogy szerinte egy népszavazás esetén bekövetkező kampánnyal és vitával "magát égetné" Magyarország, a referendumon pedig valószínűleg a játékok ellenzői lennének többségben. (Az olimpiai pályázat kérdésköre azután került előtérbe, hogy  a Momentum Mozgalom 266 151 aláírást adott le az olimpiarendezéssel kapcsolatos népszavazás érdekében.)

Húsz évig kell várni az olimpiára

Ha Budapest nekirugaszkodik 2028-nak, akkor a 2018-as választások után erről népszavazást kell tartani. De árnyalja a képet, hogy Párizs a fő esélyes a 2024-es lebonyolításra. Ha nyer, várhatóan 2036-ban kerülhet szóba újabb európai helyszín.

Az olimpia nem pusztán szórakoztatóipari esemény, sokkal inkább gazdasági projekt, amely a magyar GDP-növekedés motorja lehet, de fontos tanulság, hogy a gazdasági érveket erőteljesebben kell képviselni az érzelmi kampánynál – mondta korábban a Világgazdaságnak a Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) alapítója, Szalay-Berzeviczy Attila.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint ha a most visszavont pályázat ellenére Budapest nekirugaszkodik 2028-nak, akkor a 2018-as választások után az első lépésnek egy népszavazás kiírásának kell lennie. Árnyalja azonban a képet, hogy Párizs a legnagyobb esélyes a 2024-es lebonyolításra. Ez ugyanis azt feltételezi, hogy legközelebb 2036-ban jöhet újabb európai helyszín, a 2028-as és a 2032-es rendezésen Észak-Amerika és Ázsia osztozhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.