BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdok maradnak a katát és a kivát választóknál

Az elmúlt három évben a kisvállalati adó hatálya alá tartozó vállalkozások száma majdnem megduplázódott, míg a kisadózók tételes adóját fizetők száma közel 120 ezerrel nőtt – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium legfrissebb adataiból.

A tárca február végi adatai szerint 13 345 társas vállalkozás tartozott a kiva hatálya alá, míg a katát már 194 753 adózó választotta. Januártól több adószabály is változott, a kisebb vállalkozások számára sokkal kedvezőbbé váltak a kisvállalati adó (kiva) és a kisadózók tételes adója (kata) szabályai: például a katánál megduplázódott a bevételi határ, míg a kivánál csökkent az adókulcs, és duplájára emelkedett a létszámhatár.

Az év végi zárás miatt december végéig volt érdemes váltani, de mindkét adónemre át lehet térni év közben is. Január eleje óta több százzal nőtt a kivások száma, míg a katások húszezerrel lettek többen. Az is igaz, hogy közben a kata hatálya alól több ezer cég esett ki az év végén.

„A kata esetében azzal kalkuláltunk, hogy a módosítás közel 16 milliárd forintot hagy a 29-30 ezer átlépőnél” – válaszolta a Világgazdaságnak Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár. Hozzátette, hogy – a jelenlegi vállalkozások jellemzőit alapul véve – várakozásaik szerint 8-10 milliárd maradhat az újonnan áttérő kivás cégeknél. Tehát idén a katára és a kivára áttérő vállalkozásoknál az átalakításoknak köszönhetően összesen mintegy 24-26 milliárd forint maradhat.

A kata esetében az áttérők közel fele szja-s egyéni vállalkozó, 15 százalékuk eváról, a maradék pedig a társasági adófizetésről (tao) tért át. A kivát választók túlnyomó többsége előzőleg a tao hatálya alá tartozott.


Tállai András szerint a katás adózók számában év közben is várható felfutás, akárcsak a korábbi években. „Havonta átlagosan 3-4 ezerrel emelkedhet a katás vállalkozások száma” – mondta az államtitkár. Kiemelte, hogy az adónem egyszerűségének és a kedvező adómértéknek köszönhetően a katára az adózók nemcsak átlépnek más adónemről, hanem sok új vállalkozás eleve katásként indul. Hozzátette: a kivával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint a 80 százaléka jobban járna. Ha egy cég bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy ha növekedésre, befektetésre fordítja vissza a profitját, akkor mindenképp érdemes megfontolnia az átlépést.

Az eddigi adatok alapján a kivára való évközi áttérés kevésbé jellemző, ám az újonnan alakuló vállalkozások a tárca várakozásai szerint egyre nagyobb arányban választják majd ezt az adónemet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.