BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs mese: meg kell fizetni az embereket

„Az embereket meg kell fizetni, el kell ismerni a munkájukat és egyensúlyt kell teremteni a magánéletük és a munkájuk között” – mondta Baja Sándor, Randstad ügyvezető igazgatója a Világgazdaság „Gazdasági kilátások lehetőségek” című konferenciáján.

Jelenleg 1,3 gyerek van átlagosan a magyar családokban, de 2,2 lenne az ideális – ez azonban csak Franciaországra igaz. Pest megye és Budapest, valamint Debrecen és Hajdú-Bihar lakossága is folyamatosan nő. Csongrádban viszont drámaian csökken a lakosság száma - mondta Baja Sándor, Randstad ügyvezető igazgatója a Világgazdaság „Gazdasági kilátások lehetőségek” című konferenciáján.

A Randstad ügyvezető igazgatója kiemelte: „egyre többen dolgozunk, 4,4 millió foglalkoztatott nagyon szép szám. Ugyanakkor a kormány jól teszi, hogy a 25 év alattiakat, a megváltozott munkaképességűeket és az időseket támogatja, de az adatokat megnézve, azt látjuk, hogy drámaian esik a foglalkoztatottságuk. Oktatásra keveset költünk, az észtek és a szlovénok is kenterbe vernek minket. Nem tudunk olvasni, számolni, kevesen beszélnek idegen nyelveket.” Baja Sándor szerint a magyarok nincsenek felkészülve a digitalizációra, igaz, meglepő módon Japán sem, míg Mexikó és Brazília teljesen fel van rá készülve.

A szakember úgy vélte, hogy a munkaerőpiacon a bérkérdés megkerülhetetlen: „a magyarok 40 százaléka hiszi, hogy 2017-ben fizetésemelést kap, de sokan azért vándorolnak ki, mert nem hisznek abban, hogy béremelést kapnak.” Az ügyvezető igazgató szerint a munkaerő megtartásának 4 titka van: ismerjük el az embereket (nem csak pénzzel), fontos a fejlődés és előrejutás lehetőségének biztosítása, valamint a juttatás, és a munka-magánélet egyensúlya.

A Randstad felmérése szerint még mindig a bérkérdés a legfontosabb a munkavállalóknak, ezután következik csak a  hosszú távú biztonság, a megfelelő munka-magánélet egyensúlya és a munkahely kellemes légköre.

„Azonban a fluktuációt is bele kell építenünk a gazdasági modellbe” – emelte ki. „A munkavállalóink fele keres munkát és gondolkozik azon, hogy elhagyja jelenlegi munkahelyét. Egyre többen magabiztosak és mernek lépni, a munkavállalók 60 százaléka gondolja úgy, hogy talál bérezésben is megegyező munkahelyet a jelenlegi helyett. Hollandiában például rengetegen dolgoznak részmunkaidőben, hazánkra sajnos ez nem jellemző – pedig óriási igény lenne rá”. Baja kiemelte, ugyanakkor a feketefoglalkoztatás aránya még mindig nagyon magas: véleménye szerint félmillió ember van ebben az országban, aki szürkén vagy feketén dolgozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.