BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adócsökkentést ígér az új szerb államfő

Aleksandar Vucic lett Szerbia új elnöke. A választáson elért sikerét a javuló szerb gazdasági mutatóknak is köszönheti, kormányfőként ugyanis sokat tett az eredményekért.

A 2008-ban kezdődött pangást és gazdasági visszaesést követően a 2016-ban jegyzett, 2,7 százalékos GDP-növekedés már komoly eredménynek tekinthető. A Világbank az év elején 2,8 százalékra emelte a Szerbia idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését, ami a tavaly júniusban közzétett előrejelzéshez képest 0,5 százalékpontos emelkedés. A jelentésben az olvasható, hogy becslések szerint 2018-ban és 2019-ben a bruttó hazai termék 3,5 százalékkal növekszik. (A jó adatokat a Moody''s egy felminősítéssel "honorálta".)

Vucic optimistább a Világbanknál: várakozásai szerint a növekedés üteme 2017-ben eléri a 3,5-4 százalékos szintet. Már korábban kilátásba helyezte, hogy az országban a bérek és a nyugdíjak növelése mellett csökkentik a bérekre kirótt adókat és járulékokat. „Mindent megteszek a biztonság szavatolása, a gazdaságélénkítés és az életszínvonal növelése érdekében” – hangsúlyozta.

Azt ígérte még, hogy Szerbia pár éven belül korszerű közlekedési folyosókkal lesz átszőve, a cél, hogy a szomszédos országokkal minél jobb legyen az összeköttetés. A fontos projektek közül kiemelte a Belgrád–Budapest, illetve a Belgrád–Bar vasútvonal felújítását, az autópálya-összeköttetést Bulgáriával, Macedóniával, Montenegróval és Bosznia-Hercegovinával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.