BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Látványosan nő a használt autók eladása Romániában

Ugrásszerű emelkedés mutatkozik Romániában a használt autók piacán, miután az első negyedévben megduplázódott a Nyugatról, főleg Németországból bevitt gépkocsik száma – írja a Ziarul Financiar. Ez annak a következménye, hogy a kormány februártól eltörölte a környezetvédelmi illetéket, ilyen módon a vásárlókat nem terheli semmilyen pluszköltség az autók forgalomba helyezésekor.

A tavalyi első negyedévben még csak 64,6 ezer használt autót írattak be forgalomba Romániában, míg idén az első három hónapban már közel 130 ezret, ebből csak márciusban 52 ezret. A román használt autók piacán minden pénztárcának megfelelő a kínálat, de a legtöbb jármű ára nem éri el a 10 ezer eurót, sőt 10-15 éves autókat már ennek feléért is hazavihetnek a vásárlók – a Capital gazdasági lap statisztikája szerint.

Ősztől ugyan a szaktárca a környezetvédelmi illeték helyett a Magyarországon is alkalmazott matricarendszert tervezi bevezetni, de a Mediafax hírügynökség számításai szerint érdemben ez sem növelné a használt autót vásárlók kiadásait. Legfeljebb csak a környezetvédelmi besorolások alapján kiállított, különböző színű matricák árát kell kifizetniük, amikor beíratják járműveiket a forgalomba. A zöld jelzés Romániában is az elektromos vagy hibrid hajtású autókra vonatkozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.