BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olvad a lakossági feketelista

Csökkent az év elején a lakossági KHR-ben nyilvántartott mulasztások száma, és március végére 2,1 millió alá kúszott. Javult a helyzet a még fennálló mulasztásoknál is.

Nem egészen 2,1 millió lakossági mulasztást tartottak nyilván március végén a központi hitelinformációs rendszerben (KHR), 26 ezerrel kevesebbet az év véginél – derül ki a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. friss adataiból. Kevesebb a rendszerben a fennálló mulasztások száma is: ezekből a BISZ nyilvántartása 1,758 milliót tartalmazott a múlt hónap végén, ami szintén 26 ezerrel – nagyjából 1,5 százalékkal – kevesebb a három hónappal korábbihoz képest. (A lakossági KHR-ben a legalább három hónapja lejárt, a minimálbér összegét elérő tartozásokkal rendelkező adósokat tartják nyilván.)[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: Shutterstock Kép: Shutterstock[/caption]

Visszaesett kissé a lakossági KHR-ben tárolt összes szerződés száma is: márciusban 9,444 milliót ért el, 43 ezerrel volt kevesebb a három hónappal korábbinál. A rendszerben nyilvántartott ügyfelek száma viszont nem változott érdemben az utóbbi időszakban: most is kevéssel marad el az ötmilliótól.

A negatív KHR-lista rövidülésével párhuzamosan javul a hitelintézetek lakossági hitelportfóliójának minősége is. Itt jóval látványosabb javulást mutatnak a legfrissebb – tavaly év végi állapotokat tükröző – számok: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2016-ban csaknem öt százalékponttal 12,7 százalékra csökkent a 90 napon túl nem teljesítő hitelek aránya a teljes lakossági hitelportfólióban, míg a 90 napon belüli csúszásban lévőké 10,2-ről 9,8 százalékra. Ennek eredményeként 2016 végén már a háztartások hiteleinek 77,4 százaléka számított késedelem nélkülinek, szemben az egy évvel korábbi 72,2 százalékkal.

A portfólió tisztulásával párhuzamosan a késedelmes hitelek mennyisége is jelentősen zsugorodott tavaly az MNB adatai szerint: a 90 napon belüli késésben lévőké közel 40 milliárd forinttal 559,6 milliárdra esett vissza egy év alatt, míg a három hónapnál régebben nem teljesítőké drasztikus mértékben, 30 százalékkal zsugorodott. Ezzel együtt a 90 napon túl késedelmes hitelek mennyisége továbbra is nagyon magas, hiszen még decemberben is meghaladta a 725 milliárd forintot.

A lakossági portfólió minőségének javulása várhatóan tovább folytatódik 2017-ben is: egyrészt a pénzügyi szolgáltatók feltehetően tovább csökkentik a könyveikben szereplő, nem teljesítő tételek állományát, másrészt az új kihelyezések mennyisége is folyamatosan emelkedik, amely jót tesz a teljes portfólió késedelmesség szerinti összetételének is.

Barát Mihály Kép: Shutterstock -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.