BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

3,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,6, naptárhatástól megtisztítva 5,6 százalékkal nőtt – közölte a KSH.

2017. márciusban az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,6, naptárhatástól megtisztítva – főként a húsvéthatás miatt – 5,6 százalékkal nőtt – derül ki a KSH gyorsbecsléséből.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2017. január–márciusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Kilőtt a kiskereskedelem

A meglepetésszerű növekedés egyfajta visszaigazodásként is értelmezhető, hiszen a kiskereskedelmi növekedés az idei két korábbi adatközlésben elmaradt a várt szinttől- írja Virovácz Péter, az ING Bank elemzője. Szerinte a megugró kiskereskedelmi növekedés jelezhet egyfajta trendfordulót az elmúlt hónapok visszafogottnak mondható növekedése után.

Az első negyedév kiskereskedelmi adatait tekintve a szektor gyorsuló ütemben növekedett 2016 utolsó negyedévéhez képest, ami így mindenképpen pozitív és magasabb hozzájárulást jelezhet a GDP-növekedés tekintetében. Mindez megerősíti az első negyedévben várt dinamikus GDP-növekedést. Az ING 3,3 százalékos 2017. I. negyedéves GDP-előrejelzését mindezek fényében pozitív kockázatok övezik.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy látja: az idén várhatóan 8 százalék körüli reálbér növekedés, az előző hónapokban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése a következő hónapokban tovább gyorsíthatja a kiskereskedelmi forgalom bővülési ütemét, így idén 4,5-5 százalékos növekedésre számítunk a kiskereskedelemben. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani – írja Suppan.

Ürmössy Gergely, az Erste elemzője szerint az első negyedévben látott kiskereskedelmi forgalombővülés összességében nem volt kimagaslóan erős, azonban ahhoz elégséges, hogy megerősítsen azt a feltételezésünket, ami szerint idén a háztartások erősödő fogyasztása fontos eleme lesz a magyar gazdaság bővülésének. Az Erste Bank becslése szerint 3,4 százalékkal nőhet a magyar GDP 2017-ben, amelynek gerincét a háztartások bővülő fogyasztása adhatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.