BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál jobban lassult az amerikai infláció

Az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben lassult az amerikai fogyasztói árnövekedés üteme áprilisban, a pénzromlás üteme idei mélypontjára jutott.

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken azt közölte, hogy a havi szintű fogyasztói áremelkedés 0,2 százalékot ért el áprilisban a márciusi 0,3 százalékos havi szintű fogyasztói árcsökkenés után. A dohányáruk, élelmiszerek és az energiaárak emelkedése is hozzájárult az emelkedéshez. Az éves szintű infláció 2,2 százalék volt, a márciusi 2,4 százalék után. Elemzők előzetesen 2,3 százalékra számítottak. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül kalkulált maginfláció 0,1 százalék volt havi bázison áprilisban a márciusi 0,1 százalék negatív infláció után. Az éves maginfláció 1,9 százalékot tett ki a márciusi 2,0 százalékot követően. Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) inflációs célszáma 2 százalék. Ha az árak túl gyorsan emelkednek, az azt jelzi, hogy a pénz túl könnyen áramlik be a gazdaságba, ez esetben a Fed valószínűleg emeli a kamatokat, hogy fékezze a hitelezést. 2015 decembere óta a Fed háromszor emelt kamatot, mindhárom esetben 0,25 százalékponttal emelte az irányadó sáv széleit. Elemzők arra számítanak, hogy a Fed monetáris döntéshozó testülete június 13-14-i ülésén újabb 25 bázispontos kamatemelés mellett dönt.

A kiskereskedelem is visszaesett

Az elemzői várakozásoknál kisebb mértékben gyorsult az amerikai kiskereskedelmi forgalom bővülése áprilisban. Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken azt közölte, hogy szezonálisan kiigazítva áprilisban 0,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom a márciusi 0,1 százalékos növekedés után, havi összevetésben. Elemzők 0,6 százalékos áprilisi kiskereskedelmi forgalomnövekedést valószínűsítettek.

Tavaly áprilishoz képest a kiskereskedelmi forgalom 4,5 százalékkal nőtt. A járműeladások nélküli áprilisi forgalom 0,3 százalékkal nőtt a márciusi 0,3 százalékos ütemet tartva. A szakértői várakozásokban magasabb, 0,5 százalékos járműeladások nélküli áprilisi forgalomnövekedés szerepelt. Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás felelős a gazdasági teljesítmény kétharmadáért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.