BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltöprenghet a Fed a szigorításon

Az elemzői várakozásnak megfelelően egyaránt 0,4 százalékkal emelkedtek áprilisban a jövedelmek és a háztartások kiadásai is az Egyesült Államokban.

Ez arra utal, hogy a költekezési és gyarapodási szempontból 2009 óta leggyengébb első negyedév után a kedvezőbb foglalkoztatási helyzetben az amerikaiak vásárlási kedve is visszatér. Ezt támaszthatja alá, hogy a bérek és fizetések 0,7 százalékkal, 2016 áprilisa óta a legnagyobb mértékben ugrottak meg.

Ezzel szemben a Federal Reserve (Fed) számára elsődleges inflációs mutató, a személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe éves alapon 1,7 százalékra lassult a márciusi 1,9 és a februári 2,1 százalékról. A maginfláció is lejjebb ereszkedett, 1,5 százalékra, az előző két hónapban mért 1,6, illetve 1,8 százalékról. A Bloombergnek nyilatkozó Saint Louis-i Fed-elnök, James Bullard szerint a gazdaság szereplői bizonytalanok a kilátásokat illetően.

A részvénypiacokat az elnökválasztás óta jellemző felívelés ugyanis annak a meghirdetett szándéknak szól, hogy csökkennek a társasági és a személyijövedelem-adók, de a mézeshetek lassan véget érnek, s a kormányzatnak eredményeket kellene felmutatnia. A John Williams, a San Franciscó-i szövetségi tartalékbank elnöke azt mondta: az inflációs mutatók nem térítik le a jegybankot az idei három kamatemelés útjáról, mert a gazdasági adatok jók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.