BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eurót akarnak a csehek

Csehországnak sürgősen döntenie kell arról, hogy mikor vezeti be az eurót – közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint már az őszi parlamenti választások előtt intenzív vitát kell folytatni arról, akarnak-e eurót és ha igen, mikor. Sobotka nem titkolta: a váratlanul sürgőssé vált témát a francia és a német választások után várható európai helyzet, a felgyorsuló eurózónabeli integráció kényszeríti ki.

„A cseh gazdaságnak szüksége van az euróra, ez stabilizációs elemként hat” – hangoztatta Milan Stech, a szenátus elnöke is, hozzátéve: a cseh gazdaság rendkívül intenzíven kötődik Nyugat-Európához. Csehországban visszatérő téma az euró bevezetése, az ország makrogazdasági és pénzügyi mutatói lehetővé is tennék a közös fizetőeszköz viszonylag gyors bevezetését, csak éppen eddig hiányzott a politikai akarat.

Az sincs kizárva, hogy az októberi parlamenti választásokra készülő, jelenleg a kormányfőt adó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) éppen az eurót teszi meg kampánya egyik vezérmotívumává. Az Andrej Babis milliárdos pénzügyminiszter vezette ANO szükségtelennek tartja a korona lecserélését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.