BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A húsvét pörgette a magyar kiskereskedelmet áprilisban

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,2, naptárhatástól megtisztítva 1,7 százalékkal nőtt – jelenti a KSH.

2017. áprilisban az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,2, naptárhatástól megtisztítva – főként a húsvéthatás miatt – 1,7 százalékkal nőtt – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 0,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2017. január–áprilisban a forgalom volumene 2,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

2017. áprilisban az előző év azonos időszakához viszonyítva , naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 1,7 százalékkal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 0,6 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 79 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,8 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 6,2 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 4,5 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a bútor-, műszakicikk-, az iparcikk jellegű vegyes- , valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben. Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a textil-, ruházati és lábbeli-, a használtcikk-, valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,5 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 32 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 1,1 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,6 százalékkal csökkentek.

2017. áprilisban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 831 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott – közölte a KSH.

2017. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 2,9 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.