BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Másfél millió embert nem érdekelt az adóbevallása

Varga Mihály szerint jól vizsgázott az e-szja rendszer. Az adóhivatal a jövőben több adóbevallás elkészítését is átvállalná.

Jól vizsgázott az e-szja rendszer, elégedettek vagyunk a működésével, hiszen jelentős mértékben tudtuk csökkenteni a bürokrácia nagyságát – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón. Hozzátette: két év alatt sikerült elkészíteni azt az adatbázist, azt az elektronikus hátteret, amely lehetővé teszi, hogy a magánszemélyek helyett most már a Nemzetei Adó- és Vámhivatal (NAV) készítse el a bevallás-tervezeteket.

A miniszter szerint a kormány ezzel túllépte saját korábbi vállalását, miszerint kisebb lesz a bevallás, mint egy söralátétét, ráadásul ilyen gyorsan még egyetlen országnak sem sikerült elérnie az átállást. Elmondta, hogy 630 ezer magánszemélynek a munkáltatója készítette el a bevallását, 300 ezer egyéni vállalkozó saját magának, míg az adóhivatal 3,8 millió magánszemély bevallási tervezetét készítette el .

Másfél millió embert nem érdekelte a bevallása

Varga Mihály kiemelte, hogy volt 1,5 millió olyan ember, aki még a számítógépét sem kapcsolta be – az ő adóbevallásuk így automatikusan elfogadásra került. 430 ezren módosítás nélkül fogadták el, míg 160 ezren módosításokkal fogadták el bevallási tervezetüket – utóbbi esetében a családi kedvezmények elszámolása volt a legjellemzőbb módosítás.

„Történelmi lépést hajtottunk végre a bürokráciacsökkentésben” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a lakosság helyett inkább az adóhivatal dolgozzon. Kijelentette, hogy nem tettek le arról, hogy a vállalkozásoknak is a NAV készítse el a jövőben a bevallásokat.

Ebbe az irányba fejlesztenék tovább a NAV-ot

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca adóügyekért is felelős államtitkára elmondta, hogy több százan dolgoztak a rendszeren és közel 4 milliárd forintba került a fejlesztés, amely az adóhivatal saját fejlesztése volt. Hozzátette, hogy 120 ember fog jutalmat kapni az adóhatóságnál, mert részt vett ebben a munkában. Szerinte ez a fejlesztés megmutatta, hogy a NAV-nak milyen irányba kell tovább fejlődnie.

A jövőben a NAV több más adóbevallás elkészítését is át fogja vállalni. 2018 januárjától a jövedéki adóbevallás tervezetét a NAV készíti el, míg a tervek szerint júniusban elindul az e-számla rendszere is.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta: nem tudják, hány hivatásos sportolót érint a jogszabályváltoztatás, amellyel duplájára, 125 millió forintról 250 millió forintra emelkedik a bevételi határ, amelynek eléréséig a hivatásos sportolók, edzők választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerinti adózást. „Nem tudjuk, hogy hányan fogják ezt igénybe venni” – tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.