BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több a gyorsan növekvő vállalat

Évről évre egyre több dinamikusan bővülő céget számlálnak Magyarországon, ugyanakkor területileg és ágazatonként is jelentős eltérés tapasztalható.

Az elmúlt években – a gazdaság felpörgésével párhuzamosan – egyre több lett a gyorsan növekvő vállalkozás Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Vállalkozások demográfiája című kiadványából kiderült, hogy a gyorsan növő vállalkozások száma 2015-ben 4026 volt, ami azt jelenti, hogy az összes vállalkozáson belüli arányuk 0,6 százalékot tett ki. Ez az arány évről évre növekedett, 2010-ben még 0,42 százalék volt.

Területileg és ágazatok szerint is igen nagy eltéréseket tapasztalhatunk. A legnagyobb arányban az iparban (2,15 százalék) talált gyorsan növő vállalkozásokat a hivatal, de jól teljesített számos energetikai cég és a bányászat is. Ugyanakkor a humán egészségügy, szociális ellátás, a művészetek, szórakoztatás, szabadidő, valamint az egyéb szolgáltatások körében alig találni gyorsan növekvő vállalatokat. De az ingatlanügyletek, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, valamint a pénzügyi, biztosítási tevékenység szem szerepelt jól az elmúlt években.

A megyék közül kiemelkedett Komárom-Esztergom, ahol az átlagot meghaladó mértékben (0,81 százalék) voltak gyorsan növekvő cégek, de Bács-Kiskun megye és Budapest is jól szerepelt, egyaránt 0,67 százalékos értékkel. Ahogy a GDP-ben, úgy nem meglepő módon a dinamikusan fejlődő vállalatokban is nagy lemaradást mutat Észak-Magyarország és az Alföld. Nógrád teljesít a leggyengébben, ott 0,3 százalékos a gyorsan növekvő vállalatok aránya.

Országos átlagban 68 működő vállalkozás jutott ezer lakosra 2015-ben, ez a mutató Közép-Magyarországon 93, a Dunántúlon 62, az Alföld és Észak nagyrégióban 53 volt. A járások között budapesti kerületek vezettek, azok közül is kiemelkedett az

V. kerület, ahol 276 működő vállalkozás jutott ezer lakosra.

Budapest mellett magas volt a vállalkozási aktivitás a fővárosi agglomeráció és a Balaton vonzáskörzetének járásaiban. A Budakeszi (113), a Szentendrei (98) és a Balatonfüredi (98) járásokban volt a legmagasabb a vállalkozások lakosságszámhoz viszonyított aránya. Változatlanul a legelmaradottabb járás ebben a tekintetben a Cigándi, 16 vállalkozással.

Minden megyében és régióban nőtt a működő vállalkozások száma. A legnagyobb bővülést Szabolcs-Szatmár-Bereg (4,3 százalék), Pest (4), valamint Bács-Kiskun megyében (3,2) tapasztalta a hivatal. A járások közül a vizsgált évben kiemelkedett a Csengeri és a Fehérgyarmati járás vállalkozói számának dinamikus emelkedésével (11,2, illetve 9,1 százalék). A legnagyobb mértékű csökkenés a Sellyei (3,7 százalék) és a Makói (1,8) járásban következett be.

Ki számít bele a kategóriába?

Gyorsan növő vállalkozások alatt azon szervezeteket érti a statisztikai hivatal, amelyek az alkalmazottaik számában a tárgyévet megelőző három évben 10 százaléknál magasabb éves átlagos növekedést értek el. A vizsgálatot a 10 vagy annál több főt alkalmazó vállalkozások esetében végezték el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.