BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Legfontosabb partnerüknél húzták ki a gyufát a törökök

Ankara visszavonta a vádjait, hogy német cégek támogatják a tavaly nyári puccskísérletért felelősnek tartott Fetullah Gülent.

Németország Törökország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere. 2016-ban Németországba irányult a legnagyobb török export, a Nemzetközi Valutaalap adatai szerint 14 milliárd dollár értékben. A török import 21,5 milliárd dollár volt, ezen a téren csak Kína előzi meg Németországot 25,4 milliárd dollárral.

A két ország kapcsolata a múlt hét közepén kezdett válságosra fordulni, bár folyamatosan romlik a tavaly nyári törökországi puccskísérlet óta. A német kormány csütörtökön jelentette be, hogy az eddiginél keményebben lép fel Törökországgal szemben. Az irányváltás oka, hogy a törökök feketelistára tettek több mint 680 német vállalatot – a Törökországban tevékenykedő német cégek tíz százalékát – azzal a váddal, hogy támogatják a puccskísérletért felelősnek tartott Fetullah Gülen hitszónok mozgalmát. A listán szerepel a többi között a Daimler és a BASF is. A törökök cáfolják a hírt, amelyet megerősített a német rendőrség és a BASF szóvivője is. Hétfőn végül Ankara „kommunikációs problémára” hivatkozva vissza is vonta a feketelistát és a vádakat.

A törököket érzékenyen érinti a Németországból érkező turizmus visszaesése. Forrás: AFP

Ennél azonban súlyosabban esett a latba, hogy pénteken Törökországban őrizetbe vettek négy német emberjogi aktivistát. Sigmar Gabriel külügyminiszter gyakorlatilag megfenyegette Ankarát, hogy lemondhat az Európai Unióhoz való csatlakozásról, és világossá tette, hogy Berlin visszavonhatja a Hermes hitelprogramhoz nyújtott kormányzati garanciát. A program keretében csak 2016-ban 20,6 milliárd eurós export irányult Törökországba – emlékeztetett a Deutsche Welle. A német kormány megvizsgálja az összes Törökországba irányuló fegyverszállítást is – erősítette meg a gazdasági minisztérium szóvivője. Peter Altmaier kancelláriaminiszter pedig azt mondta a ZDF televíziónak, hogy nem feltétlenül hozzák majd nyilvánosságra a kormány további intézkedéseit. A kormány az év első négy hónapjában 57 engedélyt adott ki törökországi hadiipari exportra, az ügyletek összértéke mintegy 22 millió euró. Tavaly 83,9 milliárd euró értékben adott el Németország fegyvereket Törökországnak.

Fokozott óvatosságra intették a Törökországba utazókat is, figyelmeztették őket, hogy az országban bárkit bármikor önkényesen megfoszthatnak a szabadságától. Márpedig a német vendégek elmaradása katasztrofális következményekkel járhat a törökországi turizmus számára, amit az elmúlt években már így is súlyos csapások értek. Tavaly a merénylethullám miatt 30 százalékkal, 25,4 millióra esett vissza a külföldi turisták száma, ez kilencéves mélypontot jelent. Kevesebb a német is: tavaly még a vendégek 15, idén már csupán mintegy 10 százalékát teszik ki. A turizmus korábban évi 30 milliárd dollárral járult hozzá a török gazdasághoz – emlékeztetett a Reuters.

A török–német gazdasági kapcsolatok fontosságát jelzi, hogy Nihat Zeybekci török gazdasági miniszter azonnal igyekezett oldani a feszültséget. A Reutersnek pénteken adott interjúban hangsúlyozta, hogy a német vállalatok törökországi befektetéseit a kormányzat, az állam és a törvények is garantálják. A török gazdaságnak pedig szüksége van Németországra. Bár erősödik a tőzsde, és stabil a líra, a GDP várható növekedése a becsült inflációs szint felét sem éri el, a költségvetési hiány pedig a Bloomberg szakértők körében végzett felmérése szerint az év végére eléri a GDP 2,5 százalékát, ami sokkal magasabb a Naci Agbal pénzügyminiszter által ígért nem egészen 2 százaléknál. A deficit az év első felében 7,1 milliárd dollárt tett ki, miközben tavaly ugyanebben az időszakban még 340 millió dolláros többletet jelentettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.