BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmaradt a tűzijáték Jackson Hole-ban

Mélybe szakadt a dollár árfolyama pénteken, miután a Jackson Hole-i konferencián a Fed elnöke nem beszélt a monetáris politika várható alakulásáról. Janet Yellen ugyanakkor odaszúrt Trumpnak, ami elemzők szerint elnökségének végét jelenti.

A fokozott várakozásokkal ellentétben Janet Yellen, a Fed és Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke említést sem tettek a kamatpolitikák várható alakulásáról és a jegybanki mérlegek sorsáról a Jackson Hole-i szimpóziumon. Ám a hallgatás is elegendő volt ahhoz, hogy a dollárt újabb mélypontra küldje az euróhoz képest. A zöldhasú több mint egyszázalékos lejtmenet után 1,1924-re gyengült zárásra a közös európai fizetőeszközhöz képest, a legnagyobb nyertesek ugyanakkor a feltörekvő devizák voltak: több mint egy százalékkal erősödött a líra, a dél-afrikai rand, de vették a rubelt, a fontot és a zlotyt is.

A piacoknak tetszett, ahogy Janet Yellen előadásában kiállt a korábbi, még Obama adminisztrációja alatt hozott válságkezelési intézkedések mellett, és határozottan ellenzi azok visszavonását, ám sokak szerint ez azt is jelenti, hogy szembemegy Donald Trump jelenlegi államfővel, ami a kormányzói székébe kerülhet. Yellennek ugyanis február elején jár le a mandátuma a Fed élén, és egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy Trump bizalmat szavaz neki.

Haruhiko Kuroda a japán jegybank elnöke, Janet Yellen, a Fed elnöke, valamint Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke
Forrás: Reuters

A jegybankelnök beszédében hangsúlyozta, hogy a Fed mindent megtesz a pénzügyi rendszer egészséges működésének a fenntartása érdekében, így a szabályozást módosítják, ha szükséges. Mindemellett Yellen úgy véli, hogy legfeljebb csak visszafogott kiigazítások szükségesek, amelyek erősítik az elmúlt években elért eredményeket, és meggátolják a válság megismétlődését.

Miután Yellen nem szólt a Fed mérlegének leépítéséről, minden szem Mario Draghira szegeződött. Az EKB elnöke ugyanakkor csak az eddigi teljesítményekről beszélt, mint fogalmazott: a jegybank ultralaza monetáris politikája és eszközvásárlási programja (QE) eredményes, az eurózóna gazdasága magára talált, noha a tervezettnél több időt vesz igénybe a 2 százalékos inflációs cél elérése. Türelemre van szükség – folytatta Draghi –, hiszen a munkaerőpiaci nyomás és az alacsony termelékenységi faktorok nem tűnnek el egyik napról a másikra.

Draghi visszafogottsága nem okozott meglepetést a piacokon, hiszen az EKB szóvivője már korábban jelezte, hogy a jegybankelnök nem beszél majd a monetáris politikáról, így érdemi információt a mennyiségi lazítás sorsáról az októberi kamatdöntő ülésig nem is remélnek a befektetők. A beszéde végén Draghi is odaszúrt Donald Trumpnak, mikor a szabadkereskedelem fontosságát és a válság utáni pénzügyi szabályozás eredményeit méltatta.

A japán jegybankelnök, Haruhiko Kuroda azonban nem is titkolta, hogy „egy ideig” még biztosan marad a laza monetáris politika, mert, mint fogalmazott: a 4 százalékos gazdasági növekedési ütem kitűnő eredmény, ám hosszú távon nem fenntartható. Az ázsiai ország is hasonló gondokkal küzd, mint Európa vagy Amerika, a gazdasági növekedés ellenére nincs érdemi béremelkedés, és ezáltal az inflációs mutató is elmarad a várt 2 százalékos szinttől. Miközben a Fed a szigorítás útjára lépett, az EKB pedig már fontolgatja a QE program leállítását, a japán jegybankárok a legutóbbi monetáris ülésen úgy döntöttek, kitartanak az eszközvásárlások és a hozamgörbekontroll mellett. Elemzők szerint ez azt eredményezheti, hogy a BoJ mérlege két éven belül a Fed mérlegének kétszeresére duzzad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.