BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meghaladhatja a 13 ezermilliárd forintot a teljes bevétel

Bár az elmúlt években is jelentős változások történtek az adórendszerben – elég az egykulcsos szja-ra vagy az egy számjegyű társasági adóra gondolni –, talán a legjelentősebb átalakítás 2018-tól lesz.

Bár az elmúlt években is jelentős változások történtek az adórendszerben – elég az egykulcsos szja-ra vagy az egy számjegyű társasági adóra gondolni –, talán a legjelentősebb átalakítás 2018-tól lesz. Az adózás rendjéről szóló új törvénnyel együtt ugyanis az adóhatóság valóban szolgáltató üzemmódra kapcsol. Az ostort meghagyja a csalárd és rosszhiszemű szereplőknek, az adófizetők jelentős része iránt inkább támogatással és türelemmel viseltetik – legalábbis a terv mindenképp ez.

Tállai András Forrás: MTI

Az évekkel korábban kezdett adócsökkentés is folytatódik, itt a legfontosabb a munkát terhelő adók további visszavágása. Az adócsökkentés ugyanakkor nem annyira egyszerű, hiszen – mint azt Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, a Nemzeti Adókonzultáció nyitóbeszédében elmondta – az idén az adócsökkentések (az szja csökkentése, egyes termékek kedvezményes áfakulcsba sorolása, a társasági adó csökkentése) 860 milliárd forinttal mérséklik az adóbevételeket. Ami akkor is rendkívül magas összeg, ha a teljes adóbevétel a tervek szerint meghaladja a 13 ezermilliárd forintot.

„A cél a bevételek további növelése. Annak érdekében, hogy az online pénztárgépes rendszerbe még több szereplőt be lehessen vonni, a rendszert át kell gondolni és át kell alakítani” – mondta Tállai. Már az induláskor egyértelmű volt, hogy ez a rendszer csak bizonyos méret, bizonyos adatmennyiség alatt kezelhető. Ha tovább akar lépni a hatóság, hogy gyakorlatilag minden pénzmozgást valós időben lásson, más eszközre van szükség.

Az ellenőrzés mellett a végrehajtásban is újítani kell. Új adóvégrehajtási szabályozás készül, amelynek keretében a NAV-hoz kerül majd minden közigazgatási végrehajtási ügy – ez 400 ezer új ügyet jelent. Mindezzel együtt a hatóság a maga végrehajtási ügyeit visszanyesi. Az áfabevallásoknál például az adott hó 20-ra eső határidő után öt napig várnak, hogy a cégek befizessék az áfát. Ha nem teszik, akkor első körben fizetési felszólítást küld a NAV. Tállai szerint ez is elég hatásos, az esetek felében az adózó ilyenkor gyorsan fizet.

Ami pedig a szolgáltatói oldalt illeti, a cél a tisztán elektronikus ügyintézés. Vagyis a cégnek, illetve magánszemélynek, amely/aki elektronikusan akar ügyet intézni, egy lapot sem kell kinyomtatnia a jövőben, akkor sem, ha ellenőrzés indul nála, ha ügyet akar intézni vagy ha bíróságra megy. Az e-szja sikere után pedig a munkaadók helyett is elkészíti az szja-bevallásokat az adóhatóság, ez 30 ezer munkaadó 600 ezer alkalmazottját érinti. Mellettük további 150 ezer őstermelő és adószámos magánszemély is a NAV-ra bízhatja az szja-bevallást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.