BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra sem tudni, mit akar London

Erősen kérdéses, mekkora haladást érhetnek el a ma kezdődő újabb Brexit-fordulóban, mert Theresa May pénteki beszéde után sem lett világosabb, mit akar a brit kormány.

Theresa May a kilépési tárgyalásoknak akart lendületet adni Firenzében elmondott pénteki beszédében, az első reakciók szerint azonban ez aligha sikerül. A kormányfő ugyanis gyakorlatilag semmi konkrétumot nem mondott, csak megismételte, amit korábban a miniszterei már felvetettek. Nyíltan elismerte, hogy a Brexit után szükség lesz átmeneti időszakra, hogy mindkét oldal zökkenőmentesen meghonosíthassa az új kapcsolatrendszer feltételeit, és ratifikálják a jövőbeni együttműködést szabályozó megállapodást. Az átmeneti időszak szükségességét elsősorban a brit üzleti körök sürgetik.

May kijelentette azt is, hogy Nagy-Britannia eleget tesz majd az EU-ban vállalt pénzügyi kötelezettségeinek. Összeget nem mondott, csak azt, hogy a Brexit után a többi tagállamnak nem kell többet befizetnie a közös kasszába, és nem kell attól félnie, hogy onnan kevesebb pénzt kap.

Nem jelentett előrelépést May beszéde Brüsszel számára az egyik legfontosabb kérdésben, az uniós állampolgárok majdani jogait illetően sem.

London azt szeretné, ha ők a Brexit után is a jelenlegi feltételekkel maradhatnának Nagy-Britanniában, Theresa May azonban ismét utalt rá, hogy a jogaik garantálása a brit bíróságok hatáskörébe kerül majd, ami Brüsszel számára elfogadhatatlan. A Brexit után érkezőknek pedig a kormányfő szavai szerint regisztrációs kötelességük lesz, amire Guy Verhostadt, az Európai Parlament Brexit-főtárgyalója azonnal közölte, hogy erről szó sem lehet.

Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója üdvözölte ugyan May beszédének szellemiségét, azt, hogy London kész az előrelépésre, de hozzátette, hogy szeretné hallani a „pontos tárgyalási pozíciót” hétfőn, amikor találkozik David Davis Brexit-miniszterrel. Az újabb forduló szokás szerint csütörtökig tart.

A konkrétumokat hiányolta Emmanuel Macron is. A francia elnök figyelmeztetett, hogy nem léphetnek tovább, amíg nem tisztázzák az uniós állampolgárok jogait, a kilépési díjat és az északír–ír határ kérdéseit. Csalódottságát fejezte ki Sigmar Gabriel német külügyminiszter is.

Semmi konkrétumot nem hallottunk. Ideje, hogy Nagy-Britannia kormánya világosan közölje, milyen feltételekkel akarja elhagyni az Európai Uniót

– mondta szombaton újságírók előtt Wolfenbüttelben. Az EU nem fog visszalépni attól a követelésétől, hogy London 60–100 milliárd közötti összeget fizessen a kilépésért – tette hozzá a Reuters tudósítása szerint. A szociáldemokrata Gabriel változatlanul hatalmas hibának tartja a Brexitet. „A brit konzervatívok nem mondtak igazat az állampolgároknak a következményekről – állította –, ezért tűnnek képtelennek arra, hogy világos stratégiát dolgozzanak ki.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.