BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A blokád csak olaj volt a tűzre

Katarnak az embargó, a szaúdiaknak az olaj okoz gondokat. A két ország gazdasága látványosan hanyatlik.

A katari gazdaság már a június 5. óta tartó szaúdi blokád előtt hanyatlásnak indult, a terrorizmus támogatására hivatkozva meghirdetett embargó csak olaj volt a tűzre. Amíg az év első három havában még 2,5 százalékos növekedést mutattak ki éves összevetésben, a második negyedév már csak 0,6 százalékos pluszt hozott, ami elsősorban az energiapiaci árak gyengülésére vezethető vissza. A tervezési és statisztikai minisztérium adatai szerint az energiaszektor teljesítménye 2,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben az olajon kívüli gazdaság 3,9 százalékos növekedést ért el.

A szaúdi olajipar teljesítményével számolt GDP 1,8 százalékkal csökkent
Forrás: AFP

Katar a legnagyobb cseppfolyósított földgázt (LNG) exportáló ország, ezért az árak csökkenése rendkívül érzékenyen érinti a költségvetését, ám a szaúdiak és a hozzájuk csatlakozó arab államok által szervezett szárazföldi és légi blokád erre ráerősített, bárhogyan is bagatellizálja az üzleti kapcsolatok egyoldalú megszakítása okozta károkat az emírség. A Bloomberg elemzői még látnak esélyt arra, hogy idén 2,5 százalékos lehet a katari gazdaság bővülése, márpedig ilyen gyenge szint legutóbb 1995-ben volt. Az 5 százalékos alapkamat és a beruházói kedv lanyhulása arra mutat, hogy a blokád nélkül könnyebb lenne az élet.

Nem kétséges, hogy Szaúd-Arábiában is így gondolják, de a kompromisszumos kiegyezés irányában egyik fél sem hajlandó megtenni az első lépést. Szaúd-Arábiának persze a katari helyzetnél súlyosabb gondja is akad: a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) vezető hatalmaként is erőt kell demonstrálnia. A kitermelés csökkentésére tett vállalások a világpiaci olajárak feljebb tornászásához nem voltak elegendők, arra viszont tökéletesnek bizonyultak, hogy a szaúdi olajipar teljesítményét is tükröző GDP-t a második negyedévben 1,8 százalékkal csökkentsék az egy évvel korábbihoz képest. Az olajiparon kívüli össztermékben is alacsony, alig egy százalékhoz közeli növekedést mértek a szaúdiak.

Mindennek eredőjeként az első negyedév félszázalékos gazdasági visszaesése után most már egyszázalékos éves mínuszt mutattak ki a királyságban. Hasonló lassulásra legutóbb a 2008-as válság idején volt példa. A szaúdiakat az olaj utáni időszakra való átállás vontatottsága, a reformok és a felkészülés magas költségei is hátrányosan érintették. A szaúdi GDP-adat publikálása előtt még félszázalékos idei növekedést vártak a Bloomberg elemzői, ezt aztán stagnálásra módosították.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.