BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabil az olajár az orosz-szaúdi megegyezés előtt

Stabilak maradtak, többé-kevésbé az előző napi záróár közelében mozogtak a világpiaci olajárak a csütörtöki kereskedésben azokra a várakozásokra, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország meghosszabbítja a nagy kőolajexportáló országok kitermelést korlátozó megállapodását, bár a rekordnagyságúra emelkedett amerikai olajexport és Líbia hatalmas szaharai olajmezőjének újranyitása növelte a túlkínálat miatti aggodalmakat.

Közép-európai idő szerint reggel fél kilenckor a Brent hordónként (159 liter) 55,77 dollárba került decemberi szállításra, 3 centes, 0,05 százalékos mínuszban forgott. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a novemberi szállítású WTI ára hordónként 6 centtel, 0,12 százalékkal, 49,92 dollárra esett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette, hogy a jövő év végéig kitolhatják a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és más, a kartellen kívüli olajkitermelők, köztük Oroszország, a kitermelést korlátozó megállapodásának márciusban lejáró hatályát.

A kijelentés egy nappal azelőtt hangzott el, hogy Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király Moszkvába látogat. Bejelentés nem lesz, de Putyin elnök és Szalmán király nagy valószínűséggel megegyeznek a nagy olajexportőr országok megállapodásának meghosszabbításáról és a korlátozások azt követő fokozatos kivezetéséről – véli az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport.

Forrás: AFP

Az OPEC tagállama és az olajkartellen kívüli további 11 nagy olajexportőr ország (Azerbajdzsán, Bahrein, Brunei, Egyenlítői-Guinea, Kazahsztán, Malajzia, Mexikó, Omán, Oroszország, Szudán és Dél-Szudán) 2016 decemberében állapodott meg abban, hogy az októberi szinthez képest 2017. január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül. A kőolaj világpiaci árának alátámasztását és a túlkínálat csökkentését célzó egyezség hatályát május 25-én hosszabbították meg 2018 márciusának végéig.

A kitermelés visszafogásának dacára több tényező hat az árak emelkedése ellen. Az olyan, rövid távú hatást gyakorló tényezők mellett, mint például az amerikai kitermelés és export emelkedése, vagy a termelésből időnként kieső, majd visszakapcsolódó olajmezők, hosszú távon az üzemanyag-felhasználás hatékonyságának emelkedése és az elektromos autók térnyerése a keresletet jelentősen csökkentő faktor. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays előrejelzése szerint 2025-re napi 3,5 millió hordóval csökkentheti a világpiaci keresletet az utóbbi két tényező.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.