BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szlovákia és Ukrajna felől is jöhet a pótgáz

A gázrendszer-használók jelenleg a baumgarteni „technikai problémák” miatt hiába várnak gázt Ausztria felől.

Szlovákia vagy Ukrajna felől, illetve a hazai gáztárolókból és termelésből próbáljanak meg gázhoz jutni azok a gázrendszer-használók, amelyek Ausztria felől hiába várnak gázt a baumgarteni „technikai problémák” miatt, javasolja partnereinek honlapján az FGSZ Földgázszállító Zrt.

A rendszerirányító és rendszerüzemeltető társaság közli továbbá, hogy Szlovákia felől az érintett balassagyarmati rendszer-összekötési pontot üzemeltető MGT Zrt. többletdíj nélkül enged annyi gázt behozni, amennyihez az azt igénylő rendszerhasználó mosonmagyaróvári (ausztriai) kapacitást lekötött. (E mennyiségen felül többletdíjat kell fizetni.). Az MGT további kapacitásokat is felkínál a szlovákiai partnercéggel, az Eustreammel közösen.

Fontos viszont, hogy a balassagyarmati opciót választó rendszerhasználók kötelesek az MGT-vel rendszerhasználati keretszerződést kötni. Közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) is a Szlovákia felőli behozatali lehetőségre hívja fel a figyelmet az ausztriai import kényszerű leállása kapcsán. A hivatal elnöke kiemeli, hogy nincs veszélyben Magyarország gázellátása.

Nincs veszély

Nem befolyásolja a hazai gázellátást az ausztriai Baumgarten an der March közelében működő gázterminálban kedd reggel bekövetkezett robbanás – közölte korábban Dorkota Lajos, a MEKH elnöke.

Karbantartás közben lehetett a baj

Lapunkhoz eljuttatott közleményében az FGSZ azt írja, hogy délelőtt 10 órára már teljesen leállt a Baumgarten felőli gázbehozatal, a robbanást a társaság meg nem erősített információi alapján karbantartási munkálatok közben történt a meghibásodás. Az FGSZ is hangsúlyozta, hogy a hazai tárolók töltöttségi szintje, az ukrán import és a magyarországi földgáztermelés együttesen garantálja a lakosság és az ipari fogyasztók folyamatos és biztonságos gázellátását.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.