BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassult az euróövezet feldolgozóiparának teljesítménye

Kissé jobbnak bizonyult a vártnál, de csökkent februárban az előző havihoz képest az IHS Markit gazdaságkutató intézet euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI), ami a teljesítménynövekedés ütemének a lassulását jelzi.

A BMI februári végleges 58,6 pontja a feldolgozóipari teljesítmény lendületes növekedését tükrözi ugyan, de kissé visszafogottabb ütemben a januárinál, amikor 59,6 ponton állt a mutató. A februári BMI előzetes értéke 58,5 pont volt és a piacok a végleges érték esetében is ennyire számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Februári értékével az euróövezeti feldolgozóipari BMI már az 56. hónapja tartózkodik az 50 pontos határ felett és meghaladja a mutató kalkulációjának a kezdete óta kialakult 51,8 pontos átlagot is.

Forrás: AFP

Februárban Hollandia érte el a legmagasabb BMI értéket az euróövezetben 63,4 ponton, ami a felmérés történetének abszolút rekordja. A második legmagasabb Németország 60,6 pontja lett februárban, ami viszont négy hónapja a legalacsonyabb érték az ország esetében.

Ausztria februári feldolgozóipari BMI-je 59,2 pontra, kilenc havi mélypontra csökkent, Olaszországé 56,8 ponton öt havi mélypontra csúszott le. Az írországi BMI 56,2 ponton négy havi mélypontot érintett.

Görögország viszont 212 havi csúcsot ért el a februári 56,1 pontjával. A spanyol BMI 56,0 pontra, három havi csúcsra emelkedett, a francia viszont hat havi mélypontra csúszott le az elért 55,9 ponttal.

A legfrissebb adatok annak ellenére is az euróövezeti feldolgozóipar 18 éve legjobb felfutási szakaszát jelzik, hogy februárban már a második hónapja csökkent az előzőhöz képest a BMI értéke – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Kiemelte:

az első negyedévi átlagos BMI így is a legmagasabb 2000 tavasza óta és alig marad el a tavalyi negyedik negyedévi rekordközeli értéktől.

Különösen a növekedés széles bázisa ad okot a bizakodásra, hiszen minden egyes vizsgált országban a teljesítmény lendületes emelkedéséről árulkodnak az adatok – mondta, kiemelve, hogy még Görögország is tizennyolc éve a legjobb teljesítményt tudta elérni.

Vannak azonban az elkövetkező hónapokban a növekedési ütem lassulására utaló jelek is – tette hozzá. Az exportmegrendelések növekedése 11 hónapja a leglassúbbnak bizonyult. A munkahelyteremtés üteme pedig amellett, hogy a felmérés 22 éves történetében a legmagasabbak között van, már szintén némi lassulást mutat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.