BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Unió is nyerhet a háborún

A tőzsdék zuhanással, a Fehér Ház ingerülten reagált az amerikai árukra kivetett kínai vámtarifákra. A válaszlépés árt az amerikai gazdaságnak, a versenytársak pedig ugrásra készen várják, hogy kihasználják a kínai piacon keletkező űrt.

A sertéshús határidős jegyzése 16 hónapos mélypontra zuhant a chicagói árutőzsdén a kínai importvámok bejelentésének hatására, a Tyson Foods, az ország legnagyobb húsfeldolgozója több mint 6 százalékot veszített részvényének értékéből, a népszerű Spam vagdalthús-konzervet gyártó Hormel Foods 2,6 százalékot gyengült. Az S & P 500 2,2, a Dow Jones 1,9 százalékos mínuszban zárt. A legnagyobb amerikai sertéstermelő állam, Iowa számára szakértői becslések szerint majdnem félmilliárd dolláros kárt okoznak a pekingi intézkedések. Ohióban, ahol évi 585 millió dollárt termel az ágazat, az állami egyetem friss felmérése szerint minden nyolc munkahelyből egy az agráriparhoz kötődik, és a helyi farmerek attól tartanak, hogy a neheze még hátravan.

A kínai sertéshúsimport 13,6 százaléka az USA-ból származik
Forrás: AFP

Ebben igazuk lesz, mert a többek között a sertéshúsra kivetett vám csupán az első válaszlépés volt a korábban bevezetett amerikai acél- és alumíniumimport-vámokra. Cuj Tien-kaj, Kína washingtoni nagykövete kedden egy tévéinterjúban megerősítette, hogy minden további amerikai importvámra „hasonló arányban, mértékben és intenzitással” válaszolnak majd. Arra az 50-60 milliárd értékű kínai exportra kivetendő tarifára gondolt, amelyet már bejelentettek, de még nem tudni, hogy mire vonatkozik majd; az érintett áruk listáját péntekig kell összeállítania Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi képviselőnek.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.