BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jócskán túllőtt a célon a kínai gazdaság

Bőven a kitűzött cél fölött bővült a kínai gazdaság, amely jól halad a fogyasztásra, illetve a modern technológiát alkalmazó, környezetkímélő és magas minőségű termelésre való átállásban.

A piac által várt ütemben és jóval a kormányzat célja fölött bővült Kína gazdasága az idei első negyedévben. Éves bázison 6,8 százalékos volt a növekedés, negyedéves alapon pedig 1,4. A részletes adatok azt mutatják, hogy a bővülést a fogyasztás, az export és az ingatlanberuházások fűtötték.

Forrás: AFP

A fogyasztás adta az első negyedéves növekedés csaknem 80 százalékát. Az adat jól tükrözi Peking sikerét a gazdasági szerkezetváltásban, azaz az exportvezéreltség helyett a fogyasztásalapú bővülésre való átállásban. A szintén tegnap érkezett kiskereskedelmi forgalmi adatok is alátámasztják a váltást: márciusban az éves növekedési ütem 10,1 százalékos lett, meghaladva a 9,7 százalékos piaci konszenzust. Szinte minden árucsoportban nőtt a forgalom.

Az elmúlt hét évben sosem volt 9 százalék alatt a növekedés, tehát az adatok egyre kevésbé magyarázhatók az alacsony bázissal. Az ING helyi elemzői ki is emelték, hogy sokan még mindig alábecsülik a fogyasztás erejét Kínában. A városokban magas a béremelkedés üteme, a lakossági fogyasztás összetétele pedig jól mutatja, hogy nem szezonális jelenségről van szó.

Az export is nagy szerepet játszott az eredményben. Éves alapon közel 15 százalékkal bővültek az Egyesült Államokba irányuló szállítmányok az első negyedévben; elemzők szerint a kínai vállalatok a kereskedelmi háborútól való félelmükben az összes megrendelést sietve teljesítették.

A JP Morgan hongkongi elemzője, Haibin Zhu azonban igyekezett megnyugtatni a kedélyeket. Mint fogalmazott, nem számítanak a háború kiteljesedésére, úgy véli, a korlátozásoknak az idén csak nagyon szűk körű hatásuk lesz a kereskedelemre. Hozzátette: a tarifavita a legrosszabb forgatókönyv szerint is csak a kereskedelem néhány tizedszázalékát érinti, és legkorábban az év végén érezteti majd a hatását.

Az ingatlanberuházások 10,4 százalékkal nőttek, ez hároméves rekord. A teljesítmény mögött az ingatlanárak emelkedése, valamint az áll, hogy a kormányzat támogatja a középületek építését. Az amúgy is magas és tovább növekvő árak miatt viszont lassulni kezdtek az ingatlaneladások. Az ingatlanszektoron kívüli beruházási aktivitás is gyorsult, emögött a vállalati szektor nyereségének növekedése és a bővülő banki hitelezés is meghúzódhat – áll az ausztrál–új-zélandi ANZ bank elemzésében.

Mivel a növekedés a kormányzat 6,5 százalékos célja fölött van, Peking bőven csökkenteni tudja a pénzügyi rendszer kockázatait és a környezetszennyezést anélkül, hogy visszafogná a növekedést.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.