BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érik a májusi kamatemelés

A brit jegybank a terveinek megfelelően megemelheti májusi ülésén a félszázalékos alapkamatot.

Egy éve először ismét gyorsabban emelkedtek a brit bérek az inflációnál: a heti átlagos alkalmazotti nominálbér a december–februári időszakban 2,8 százalékkal nőtt 2017 azonos időszakához képest, míg a fogyasztói árak 2,7 százalékkal lettek magasabbak. A magánszektorban éves szinten 2,9 százalékkal emelkedtek a bérek. A növekedés azonban elmarad a City 3 százalékos várakozásától, ezért az adat nyilvánosságra hozatala után kissé visszaesett a font árfolyama a dollárhoz képest.

A brit jegybank londoni épülete
Forrás: AFP

A reálbérek tavaly áprilisban kezdtek csökkenni, mivel az Európai Unióból való kilépés miatt gyengült a font, ami az infláció megugrását okozta.

A béremelés volt az utolsó hiányzó kirakósdarab Nagy-Britannia hosszú, lassú kilábalásában a pénzügyi válságból

– mondta a The Independentnek Tom Stevenson, a Fidelity befektetésialap-kezelő igazgatója, aki szerint így a jegybank a terveinek megfelelően megemelheti májusi ülésén a félszázalékos alapkamatot. A béremelkedést részben a rekordszintre nőtt foglalkoztatottság hajtja, a februárral zárult három hónapban 55 ezer új munkahelyet hoztak létre, miközben a munkanélküliségi ráta 4,3 százalékról 4,2 százalékra csökkent. Ilyen alacsony szinten 1975 óta nem járt a mutató.

A Brexit azonban még mindig bizonytalanságot okoz a brit gazdaságban, a vállalatvezetők többsége ezért nem is támogatja azt a kezdeményezést, hogy tartsanak egy második népszavazást az EU-val kötendő megállapodásról, noha ők veszítenek a legtöbbet a kiválással.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.