BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jegybank a legrosszabbra is felkészül

Érzékenyen reagált a font a Brexittel kapcsolatos bizonytalanságokra, Theresa May brit miniszterelnök ugyanis hétfő este engedményeket tett kabinetje keményvonalas tagjainak a vámszabályozási terveket illetően.

Súlyos gazdasági következményei lennének annak, ha a britek megegyezés nélkül lépnek ki az Európai Unióból, de a mi feladatunk minden eshetőségre a lehető legalaposabban felkészülni – idézi Mark Carney brit jegybanki kormányzót a Reuters hírügynökség.

Carney nem sokkal azt követően mondta ezt, hogy hétfő este Theresa May brit miniszterelnök engedményeket tett a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-szárnyának, és

a kilépés utáni vámszabályozással kapcsolatban általuk kért módosításokat végül elfogadta a brit parlament alsóháza.

May szóvivője kiemelte, a változtatások nem jelentenek majd nagyobb eltérést a múlt héten nyilvánosságra hozott 104 oldalas javaslatcsomaghoz képest, ennek ellenére sokan meghunyászkodásnak látták a kormányfő lépését.

A kormánynak kedden egy kereskedelmi törvényjavaslatot kellett – lapzártánkat követően – parlamenti szavazásra bocsátania. Sajtóinformációk szerint az ellenzékiek a kormányzó kabinet egyes tagjait győzködték az ülés előtt arról, hogy voksoljanak az indítvány ellen.

Fotó: AFP

Hétfő este a kabinet tagjai az ellenzékiek előtt estek egymás torkának, rávilágítva ezzel, milyen súlyos nézeteltérések vannak a kormányon belül a Brexittel kapcsolatban.

A szavazás eredménye csak utána derült ki.

Bár May eddig határozottan elzárkózott ettől a lehetőségtől, egyre többen követelnek új népszavazást a Brexit ügyében, köztük Justine Greening volt oktatásügyi miniszter is. Álláspontjukat erősítheti, hogy tegnap a brit választási bizottság közölte, 61 ezer fontos büntetést szabott ki a 2016-ban a Brexit mellett kampányoló Vote Leave csoportra, mivel megsértették a választási költekezésről szóló törvényt.

Az UBS stratégája, John Wraith ráadásul arra hívta fel a figyelmet, hogy ha megállapodásra jutnak is a Brexit-tárgyalásokon, a brit parlament végül megtorpedózza az egyezséget. Erre egyre nagyobb az esély. A Brexittel kapcsolatos bizonytalanságok miatt a font gyengült a dollárral és az euróval szemben is.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.