BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EB négyszázalékos növekedést jósol

Az idei, 1,2 százalékos első negyedéves teljesítmény után visszaesést vár az EB az ipari kapacitás bővülése ellenére is

Nem változtatott tavaszi előrejelzésén az Európai Bizottság (EB), vagyis a gyorsjelentése szerint Magyarországon az idén 4 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal emelkedhet a GDP éves alapon számolva. A jövő évi dinamizmusvesztést a fogyasztási ciklus lecsengésének tulajdonítja az EB.

A magyar kormány előrejelzése 2018-ban 4,3 százalék, vagyis 0,3 százalékponttal magasabb, mint az EB prognózisa. A jövő évi számokban még ennél is nagyobb az eltérés, míg a bizottság 3,2 százalékkal számol, addig a kormány szerint 4,1 százalékkal nőhet a magyar gazdaság teljesítménye.

Negyedéves előrejelzéséből kiderült, hogy az idei, 1,2 százalékos első negyedéves teljesítmény után visszaesést vár az EB az ipari kapacitás bővülése ellenére is. Az év további részében is a belső fogyasztás, a beruházások és az ingatlanpiaci felfutás támaszthatja alá a magyar gazdasági növekedést, viszont mindössze 0,6 és 0,8 százalék közötti gazdasági növekedés várható negyedéves alapon. A következő évre már egyenletes, negyedévente 0,8 százalékos GDP-bővülést prognosztizál a szervezet.

Változtatott viszont az inflációs előrejelzésén, mert míg a tavaszi jelentésben még csupán 2,3 százalékos drágulási ütemmel kalkulált 2018-ra, addig a mostani, frissített adatok alapján már 2,7 százalékost;

a változtatást a növekvő olajárakkal és a forintleértékeléssel indokolta. A jövő évi pénzromlást is felfelé módosították, a korábbi 3 százalék helyett 3,2 százalékot prognosztizálnak. A negyedéves bontásban itt nem látunk meglepetést, a 3 százalékos inflációs célt a harmadik negyedévben lépheti át a fogyasztói árindex.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.