Magyarországon 151 hektáron termesztenek levendulát, a termesztők zöme 2-4 hektáron gazdálkodik. „Idén viszonylag jó volt a termés, az ára viszont némiképp csökkent. A hazai morzsolt, tisztított levendulavirágnak 3500 forint kilója, importból ugyanakkor 2500 forintért beszerezhető.
Franciaország, Bulgária és Albánia jár az élen világpiaci szinten a levendulatermesztésben, és az utóbbi két ország folyamatosan bővíti a termesztőterületeit is. Velük és az áraikkal kellene felvennie a versenyt a magyar levendulának”
– fejtette ki Czirbus Zoltán, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke.
Magyarországon a pannonhalmi főapátság levendulája talán a leghíresebb, annak köszönhetően, hogy termesztése és felhasználása több száz éves hagyományra tekint vissza, még a kommunizmusban is meghagyták a levendulaföldjeit. A bencések 4,5 hektáron termesztenek valódi és hibrid levendulát. Míg előbbit gyógyászati célra is használják, utóbbiból – amely egy nemesített változat – inkább kozmetikai termékek készülnek. A termés 60 százalékából illóolajat párolnak, a fennmaradó részéből kozmetikumokat, teákat készítenek, és csupán öt százalékát értékesítik palántaként.
A zarándokok és a látogatók szeretnek magukkal vinni valamit, ami a nálunk töltött időre emlékezteti őket. A levendula egyik jelképévé vált a főapátságnak, így az ebből készített termékek népszerűek. A levendula körüli gazdasági tevékenységünk karitatív munkánk egyik alapját képezi
– mondta a Világgazdaságnak Márton testvér, a gyógynövénykert vezetője. A főapátságnak évente nagyjából 14 millió forint közvetlen bevétele származik a levendula és az abból készült termékek értékesítéséből, miközben nem lehet pontosan megbecsülni, hány ezer turista látogatása köszönhető a levendulának. Évente 100-120 liter illóolajat gyártanak, ennek jó részét 15 ezer darab 10 ml-es üvegcsében árusítják. Levendulazacskóból szintén 15 ezer darab készül, és nagyjából 30 ezer kozmetikumot gyártanak még levendulából és más gyógynövényekből.
A levendula népszerűségét látva sokan kedvet kapnak a növény termesztéséhez, de igazi sikertörténetet nemigen lehet hallani. Nyírő András három-négy éve kezdett levendulát termeszteni, először öt hektáron, amely mára ezer négyzetméteres területre csökkent. Ennek oka, hogy idén már egyáltalán nem talált munkásokat, a levendulaaratáshoz. A termelő szerint nagy gond, hogy nincsenek integrátorok, minden kistermelőnek magának kell megtalálnia a piacát.
Lokálisan érdemes árulni a levendulát és az abból készített termékeket, nagyon jó levendulaszörp-receptünk van, szeretik a vendégeink, továbbá szappant is gyártunk, úgy, hogy eladjuk a virágot, és szappan formájában visszavásároljuk
– mondta a Világgazdaságnak a termelő. A levendulatermesztést kedves hobbinak tartó Nyírő András szerint nagyon sok engedélyeztetésre van szükség, és nem is hoz kellő bevételt – még nem találkozott olyannal, aki levendulatermelésből gazdagodott volna meg.
A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.