BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobb bizonyítványt kaphat Magyarország

Jó esély van arra, hogy az S&P hitelminősítő jövő pénteken felminősítse Magyarországot. Ez kedvező lépés lenne, bár az igazán jelentős előrelépést a még több szintre lévő „A”-s besorolás elérése jelentené – írja a K&H Bank elemzésében.

Várhatóan augusztus 17-én, jövő pénteken dönt Magyarország besorolásáról az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Standard & Poor’s, amely jelenleg a befektetésre ajánlott kategóriák alsó szintjét jelentő BBB- (BBB mínusz) osztályzattal tartja nyilván a magyar gazdaságot a felminősítést valószínűsítő pozitív besorolással.

Pro és kontra

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint könnyen elképzelhető, hogy az S&P megadja a jobb osztályzatot.

„Egyrészt azért, mert már egy éve pozitív kilátás szerepel a magyar osztályzat mellett. Még fontosabbak azonban az S&P által figyelt makrogazdasági mutatók.” – fogalmazott a K&H szakembere.

A felminősítés mellett szól az elemző szerint, hogy

  • gyorsuló növekedésben van a magyar gazdaság,
  • a folyó fizetési mérlegben többlet van,
  • a GDP-hez mért költségvetési hiány pedig stabilan 3 százalék alatt van.
  • Fotó: AFP

    Szintén kedvező lehet az S&P-s szakértők szemében, hogy csökken az államadóság, a finanszírozási szerkezet is pozitív irányba változott, mivel a devizaadósság aránya csökkent. Pozitívumként értékelhetik továbbá, hogy beindult a hitelezés is a piacon.

    Németh Dávid szerint azonban vannak kedvezőtlen tényezők is:

    Negatívumként értékelheti az S&P, hogy az import bővülése meghaladja az exportét. Ez pedig azért jelent kockázatot, mert, ha marad ez a trend, akkor 2 éven belül a folyó fizetési mérleg negatív tartományba kerülhet. Azt is problémásnak tarthatják a hitelminősítő elemzői, hogy a gazdasági növekedés az uniós forrásoknak köszönhetően jóval meghaladja a magyar gazdaság potenciális növekedési szintjét.

    Hol tart a magyar gazdaság?

    Németh Dávid közölte azt is, hogy összességében az esetleges felminősítés kedvező lenne, de nagyon komoly változásokat nem jelentene a mostani helyzethez képest. Ahhoz, hogy nemzetközi szinten komolyabban javuljon a magyar gazdaság megítélése el kellene érni az S&P „A”-s besorolásait, amelyektől még több szintre van a magyar gazdaság.

    Magyarország egyébként a régiós versenytársak közül Csehországhoz, Szlovákiához és Lengyelországhoz képest is le van maradva, ezek az országok ugyanis több kategóriával feljebb szerepelnek az S&P nyilvántartásában.

    Felminősítésre számít az MNB

    Magyarország már megérett az újabb felminősítésre, amire akár már a jövő héten is sor kerülhet – nyilatkozta Nagy Márton, az MNB alelnöke az MTI-nek hétfőn arra utalva, hogy idén még mind a három kiemelt hitelminősítő intézet felülvizsgálhatja a hazai adósságbesorolást.

     

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.