BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rengeteg szója érkezett Amerikából az EU-ba

Mintegy 280 százalékkal nőtt az importált amerikai szójabab mennyisége az Európai Unióban júliusban a tavaly júliusihoz képest – közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az amerikai szójabab részesedése a júliusi 360 ezer tonnával 37 százalékra nőtt az uniós importban, szemben az egy évvel korábbi 9 százalékkal.

Az amerikai szójaliszt behozatala ugyancsak emelkedőben van, júliusban 185 ezer tonna volt, ami az egy évvel ezelőttihez képest 3337 százalékos növekedés. Ez a teljes uniós szójaliszt-import 13 százaléka, a tavalyi 0,3 százalékkal szemben.

Fotó: AFP

A bizottságot vezető Jean-Claude Juncker a Donald Trump amerikai elnökkel való július 25-i tárgyalásán ígéretet tett rá, hogy növelni fogják az amerikai szójabab európai behozatalát.

Alighogy kifejeztük szándékunkat, hogy több szójababot importálunk az Egyesült Államokból, az szinte máris valóra vált

– közölte Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos.

„Ez az európai és az amerikai polgárok számára egyaránt előnyös helyzet” – emelte ki Juncker.

A szójabab-import volumenének júliusi megugrásában ugyanakkor aligha lehet pusztán az amerikai-európai megállapodás számlájára írni, A Trump-Juncker találkozóra ugyanis a hónap vége előtt öt munkanappal került sor, így a megállapodás hatását vélhetően még nem igazán tükrözik a júliusi adatok.

A washingtoni találkozót követően az EU kéthavi jelentéstételi mechanizmust vezetett be az amerikai-európai szójabab-kereskedelem alakulásával kapcsolatban.

A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot – legalábbis egyelőre – az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.