BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felpörgött az import

2018 szeptemberében a kivitel volumene 2,2 százalékkal mérséklődött, a behozatalé 4,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az aktívum 248 millió euró volt, amely 720 millió euróval kevesebb a 2017. szeptemberinél. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 0,5, a behozatalé 6,7 százalékkal emelkedett. 2018. január–szeptemberben a külkereskedelmi mérleg többlete 4,9 milliárd euró volt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából.

Szeptemberben a kivitel értéke 8 milliárd 657 millió euró (2809 milliárd forint), a behozatalé 8 milliárd 409 millió euró (2728 milliárd forint) volt. Szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest e uróban kifejezve az export értéke 2,4 százalékkal csökkent, az importé 6,4 százalékkal emelkedett.

A külkereskedelmi aktívum 720 millió euróval csökkent.

(Az egyenleg 20 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 7,8, exportban 5,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 2,3 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 5,3, a dollárral szemben 7,6 százalékkal gyengült.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az export növekedése a televíziókészülékek, valamint az autóvezetést segítő radarkészülékek, az import növekedése a mobiltelefonok és azok alkatrészeinek, valamint a rádióhullám elvén működő készülékek alkatrészeinek forgalomváltozásával függ össze.

A feldolgozott termékek exportvolumene 3,8, az importé 9,6 százalékkal nőtt.

A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele több mint negyedével, behozatala több mint felével növekedett.

A műanyag-alapanyagok exportja közel tizedével csökkent, importja viszont több mint tizedével emelkedett.

A vas- és acélexport kismértékben csökkent, importja pedig pár százalékkal növekedett: a csökkenés és a növekedés egyaránt a síkhengerelt vastermékek forgalomváltozásával függ össze.

Az energiahordozók importvolumene 13, exportvolumene 10 százalékkal csökkent.

A kőolaj és kőolajtermékek behozatala hetedével, kivitele közel tizedével visszaesett.

A természetes és mesterséges gáz importja közel tizedével mérséklődött, exportja több mint negyedével emelkedett. A villamos energia behozatala közel ötödével, exportja közel harmadával csökkent.

Fotó: Pixabay

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 8,9 százalékkal csökkent, az importé 4,1 százalékkal bővült.

A gabona és gabonakészítmények exportja több mint ötödével visszaesett, importja viszont hatodával nőtt. Kivitelben a nem vetési célú kukorica forgalomcsökkenése, behozatalban a kenyér és más pékáru forgalomnövekedése dominált. A hús és húskészítmények importja kismértékben nőtt, exportja ezzel szemben csökkent. E folyamatok kivitelben a sertéshús, behozatalban pedig az elkészített és konzervált hús, a húsból és egyéb melléktermékből készült élelmiszerek, valamint az élelmezési célú baromfi forgalomváltozásának tulajdoníthatóak.

Az ital exportja kismértékben visszaesett, importja több mint ötödével nőtt.

Az exportcsökkenés a bor, míg az importnövekedés az ásványvíz, valamint a szeszes ital forgalomváltozásával függ össze.

A dohány és dohányáru importja pár százalékkal maradt csak el az előző év azonos időszakitól, exportja viszont több mint 40 százalékkal emelkedett, mindkét oldalon a szivar és cigaretta forgalma miatt.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 1,2 százalékkal csökkent, az onnan érkező behozatalé ezzel szemben 2,2 százalékkal emelkedett.

A külkereskedelmi többlet 285 millió euróval csökkent, és 757 millió eurót tett ki. Az export 82, az import 75 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 5,7 százalékkal csökkent, a behozatalé viszont 11 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 435 millió euróval romlott, és 509 millió eurós passzívumot mutatott.

Fotó: KSH

Január–szeptemberben a kivitel értéke 78,4 milliárd euró (24 877 milliárd forint), a behozatalé 73,6 milliárd euró

(23 339 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 4,4, a behozatalé 6,2 százalékkal emelkedett.

A külkereskedelmi mérleg többlete 1439 millió euróval csökkent, és 4,9 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 3,3, exportban 2,6 százalékkal nőtt az előző év első kilenc hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,7 százalékkal romlott.

A forint az euróhoz képest 2,9 százalékkal le-, a dollárhoz viszonyítva 4,3 százalékkal felértékelődött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.