BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország a többséghez tartozik a Moody'snál

Stabil szuverén hitelképességi kilátással kezdi 2019-et a világgazdaság, de a globális növekedési lendület lassul, és erősödnek a hosszabb távú gazdasági és pénzügyi stabilitást terhelő bizonytalanságok – áll a Moody's Investors Service kedden Londonban közzétett éves globális előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő 12 oldalas tanulmánya kiemeli, hogy a cég által adósosztályzattal ellátott 138 ország háromnegyedének besorolására stabil kilátás érvényes. További 15 szuverén adós felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással szerepel a Moody's osztályzati listáján.

A cég 19 országra tart érvényben leminősítési kockázatokat jelző negatív kilátást. A Moody's elemzése hangsúlyozza, hogy egy évvel ezelőtt még 22 ország adósosztályzatát terhelte negatív kilátás.

Fotó: AFP/Cem Ozdel/Anadolu Agency

Magyarország, amelyet a Moody's „Baa3” befektetési ajánlású államadós-osztályzattal tart nyilván, a stabil kilátású szuverén adósok között szerepel a cég listáján.

Már csak a Moody'snál javíthat Magyarország

A Moody's 2018-ra összeállított menetrendjében június 1. volt az első idei felülvizsgálati időpont Magyarország esetében – akkor nem vizsgálták az adósbesorolást. A magyar szuverén osztályzatot a Moody’s legközelebb november 23-án veheti ismét vizsgálat alá.

A három nagy piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat – egyenként két-két – időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, de az eddigi öt időpontban egyikük sem jelentett be módosításokat. Legutóbb a Fitch vizsgálódott: a hitelminősítő akkor megerősítette változatlan pozitív kilátással Magyarország „BBB mínusz” befektetési ajánlású államadós-besorolását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.