BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hat százalékra eshet a kínai növekedés

A kínai gazdaság egyre nagyobb növekedési kockázatokkal szembesül, a központi élénkítő programok viszont emelik a költségvetési deficitet és az eladósodottságot.

Nem verték nagydobra, és nem követték hangzatos pártközlemények a tavaly májusban az áfakulcsok kismértékű csökkentésével megindított fiskális gazdaságélénkítő programot. A termelő ágazatokban érvényes kulcs 17-ről 16 százalékra, a közlekedési, építési, telekommunikációs és mezőgazdasági ágazatokban érvényes pedig 11-ről 10 százalékra mérséklődött. A második lépés a magánszemélyek adózását érintette.

Idén januártól az adóalanyok szociális helyzetüknek megfelelően kedvezményeket vehetnek igénybe személyi jövedelemadójukból. Tavaly októberben a korábbi 3500-ról 5000 jüanra nőtt az adómentesség határa. Liu Kun pénzügyminiszter szerint a 2018-as adóévre 1,3 ezermilliárd jüannal kevesebb folyik be emiatt az államkasszába, jövőre pedig további szja-enyhítések jöhetnek.

Fotó: AFP

A kínai döntéshozók jelentősebb költségvetési élénkítő lépésekre is ígéretet tettek december végén, az éves gazdasági kongresszuson.

Elemzők szerint Pekinget sürgeti az idő, hogy fellépjen a gazdasági visszaesés ellen, különösen, mivel az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalások nehézkesen haladnak.

Larry Hu, a Macquarie Securities vezető közgazdásza szerint a gazdaságpolitika most a rövid távú keresletélénkítés felé fordul a korábbi megközelítéstől, amikor a hosszú távú kockázatokat kívánták mérsékelni. Az egyik várható intézkedés például háztartási készülékek és autók vásárlását támogathatja az elmaradott térségekben.

Nem lenne meglepő az sem, ha lazítanának a korábbi lakáspiaci korlátozásokon, hiszen a decemberi hivatalos közleményből 2015 óta először maradt ki a magántulajdon korlátozása kifejezés. Az új lépések a termelés modernizálását segíthetik, különösen fontos cél az 5G-s mobiltechnológia, a mesterséges intelligencia és az ipari szintű internetszolgáltatás kiépítése és fejlesztése.

A múlt hónapban Kína a jól ismert módszert is bevetette: 120 milliárd dolláros vasútépítési tervet jelentett be, amellyel 6800 kilométerrel bővítik a meglévő hálózatot.

Ami a monetáris politikát illeti, a jegybank januárban a kötelező tartalékrátát (RRR) ismét egy százalékkal csökkentette. Az elmúlt egy évben ez az ötödik beavatkozás volt. Az elemzők szerint ez a lépés a bankközi likviditást növeli, amire szükség van a kínai év végén, ugyanakkor alapvetően nem ösztönzi a növekedést. Ehhez az egyéves irányadó hitelezési rátához kellene hozzányúlnia a jegybanknak.

A döntéshozóknak azonban a hitelpiac állapotát is figyelembe kell venniük: Kínában tavaly a csődjelentések száma és az általuk érintett volumen egyaránt megtriplázódott. Az intézkedések végrehajtásához viszont emelni kell a költségvetési hiányt, amelyet 2019 januárjában már kismértékben módosítottak a korábbi GDP-arányos 2,6 százalékról 2,8 százalékra.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.