BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alulmúlta a magyar külkereskedelem a KSH becslését

Tavaly decemberben a kivitel volumene 1,7, a behozatalé 3,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében.

A kivitel értéke 7,7 milliárd euró (2471 milliárd forint), a behozatalé 7,3 milliárd euró (2344 milliárd forint) volt 2018 decemberében. Ekkor az egy évvel korábbi adatokhoz képest euróban kifejezve az export értéke 2,5, az importé 5,3 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelem aktívuma 178 millió euróval csökkent. (Az egyenleg 5 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 4,3, exportban 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,5 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 3,1, a dollárral szemben 7,2 százalékkal gyengült

– jelentette a KSH.

Az adatok szerint a gépek és szállítóeszközök 2017. decemberi áron számított kereskedelme a kivitelben 2,6, a behozatalban 6,4 százalékkal növekedett. A közúti járművek exportja közel tizedével, míg importja több mint tizedével emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A kivitel és a behozatal növekedésében a személygépkocsik és azok alkatrészeinek forgalomváltozása dominált.

Fotó: MTI/Oláh Tibor

Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportja több mint tizedével, importja kismértékben csökkent. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportja több mint negyedével, importja közel tizedével emelkedett. Az import növekedése a mobiltelefonok, illetve a hang, képek vagy más adatok vételére, átalakítására és továbbítására vagy helyreállítására szolgáló gépek forgalomváltozásával függ össze. A kivitelben a tévékészülékek forgalomváltozása volt jelentős. A villamos gépek, készülékek és műszerek exportja kismértékben visszaesett, importja valamelyest bővült.

A növekedést importban az elektronikus integrált áramkörök, míg a csökkenést exportoldalon az elektromosan szigetelt huzal és vezeték forgalomváltozása eredményezte.

Fotó: KSH

A feldolgozott termékek exportvolumene nem változott, az importja 3,0 százalékkal nőtt – írja a KSH. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele és behozatala is kismértékben növekedett. Az emelkedést importban a terápiás és egyéb célokra előkészített emberi és állati vér, exportban pedig a gyógyszerek forgalma eredményezte.

A műanyag-alapanyagok exportja pár százalékkal, importja közel tizedével emelkedett. A szakmai, tudományos ellenőrző műszerek forgalma exportban több mint tizedével mérséklődött, importban hasonló mértékben növekedett az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelemben az automata szabályozó vagy ellenőrző műszerek és azok alkatrészeinek forgalomváltozása dominált. A vas- és acélexport közel tizedével, míg importja pár százalékkal esett vissza. A színesfém kivitele és behozatala egyaránt kismértékben bővült 2017 decemberéhez képest.

Importban az alumíniumlap, -lemez és -szalag, exportban az alumíniumrúd és -profil forgalomváltozása dominált.

Az egyéb fémtermékek forgalma kivitelben pár százalékkal, behozatalban közel tizedével meghaladta az előző év azonos időszakának a szintjét.

Az energiahordozók exportvolumene 5,0 százalékkal nőtt, míg az importvolumene 4,0 százalékkal csökkent. A kőolaj és kőolajtermékek kivitele több mint hetedével növekedett, behozatala pedig csupán pár százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjától.

A természetes és mesterséges gáz exportja mintegy ötödével emelkedett, míg importja ugyanekkora mértékben csökkent.

A villamos energia kivitele több mint tizedével mérséklődött, behozatala megközelítőleg ekkora mértékben nőtt.

Fotó: KSH

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 1,3, az importé 0,8 százalékkal bővült. A gabona és gabonakészítmények exportja és importja is közel tizedével növekedett. Kivitelben a kukorica, behozatalban a kenyér és más pékáru forgalmának a növekedése dominált. A hús és húskészítmények exportja kismértékben visszaesett, importja viszont nőtt. A növekedés behozatalban az elkészített és konzervált hús, a csökkenés kivitelben pedig a sertéshús forgalomváltozásának tulajdonítható.

Az ital exportja kismértékben csökkent, importja több mint tizedével nőtt. A növekedés behozatalban az ásványvíz, a csökkenés kivitelben a bor forgalomváltozásával függ össze. A dohány és dohányáru exportja közel tizedével mérséklődött, míg importja pár százalékkal maradt el az előző időszak azonos időszakának szintjétől.

Behozatalban a feldolgozatlan dohány, kivitelben a nem rúddá formázott feldolgozott dohány és dohánypótló forgalma dominált.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 4,3, az onnan érkező behozatalé 1,2 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi többlet 196 millió euróval nőtt, és 717 millió eurót tett ki. Az export 80, az import 74 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 7,5 százalékkal csökkent, a behozatalé viszont 13 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 374 millió euróval romlott, és 324 millió eurós passzívumot mutatott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.