BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többen akarnak építkezni a falvakban

Csaknem nyolc százalékkal nőtt az átadott lakások száma az első negyedévben, de két százalékkal csökkent az építési engedélyek és az egyszerű bejelentések száma.

A KSH hétfői gyorsjelentése szerint az idei első három hónapban 3661 új lakás épült, a tavalyi első negyedévben 3394, ami 2018-ban még 65 százalékos növekedést jelentett a megelőző időszakhoz képest.

Budapesten másfélszer annyi új lakás készült el, mint a bázisidőszakban, a községekben egyelőre nem döntött csúcsot a lakás átadások száma, viszont az építési kedv jelentősen megélénkült, másfélszeresére nőtt e településeken az egyszerű bejelentések száma, miközben minden település típusban csökkent az idén, összességében a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9639 volt.

Fotó: Földi Imre / MW

A Pest megyei lakásépítés továbbra is kiemelkedő, de már nem látható további bővülés, és visszaesett a Győr-Moson-Sopron megyében eddig tapasztalt átlag feletti lakásépítési kedv, miután 11 százalékkal csökkent az ott elkészült lakások száma. Igaz, még mindig minden ötödik lakóingatlant e megyében adnak át.

Az új lakások 54 százalékát Budapesten és Pest megyében vették használatba, a vállalkozások által épített lakóingatlanok aránya 50 százalékról 54-re emelkedett, a természetes személyek által építettek rovására.

Összességében a lakások 56 százaléka értékesítésre, 42 százaléka saját használatra, 2 százaléka bérbeadásra épült, 49 százaléka családi házban, 44 százaléka többszintes, többlakásos épületben, 2,4 százaléka lakóparkban található.

Idén 22-24 ezer lakás épül meg a piaci várakozások szerint, ami jelentősen meghaladja a tavaly elkészült 17,6 ezres volument.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.