BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai élmezőnyben a magyar ipari termelés

A vártnál kisebb mértékben csökkent márciusban éves bázison az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett kimutatása alapján. A magyar ipari termelés havi bázison a negyedik, éves összevetésben pedig a harmadik legnagyobb növekedést érte el márciusban az Európai Unióban.

Az euróövezet ipari termelése az egy évvel korábbihoz képest 0,6 százalékkal csökkent márciusban, kevésbé az elemzők által várt 0,8 százaléknál, az előző havihoz képest viszont a vártnak megfelelő 0,3 százalékos volt az euróövezeti ipari termelés csökkenése.

Az Eurostat kimutatása szerint márciusban szezonális kiigazítással az euróövezet 19 tagállamában 0,3 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző havihoz képest.

Februárban az euróövezetben 0,1 százalék volt a csökkenés, az EU-ban nem változott az ipari termelés havi bázison.

Fotó: AFP/Marijan Murat/dpa

Az ipari termelés legnagyobb havi csökkenését az EU-ban Máltán regisztrálták márciusban, 3,7 százalékot, Görögországban 2,7 százalékos, Svédországban 2,3 százalékos volt a visszaesés.

A legnagyobb havi növekedés Litvániában volt, 3,5 százalék, míg Dániában 1,8 százalékos, Szlovákiában 1,2 százalékos, Írországban és Magyarországon 1,0 százalékos volt a bővülés.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 0,6 százalékkal csökkent, az EU-ban viszont 0,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az idén márciusban. Februárban éves bázison az euróövezetben nem változott, az EU-ban 0,5 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Éves viszonylatban a legnagyobb csökkenést Portugáliában regisztrálták márciusban, 7,9 százalékosat, Máltán 3,6 százalék, Spanyolországban 3,4 százalék volt a visszaesés.

Az ipari termelés márciusban Írországban nőtt a legnagyobb mértékben az egy évvel korábbihoz képest, 22,1 százalékkal, Lengyelország 8,0 százalékos, Magyarország 7,9 százalékos éves növekedést ért el.

Bővült az ipari termelés márciusban

Az ipari termelés márciusban 8,0 százalékkal, az első negyedévben 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – erősítette meg kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.