BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismerőseiket vásárolják körbe a családosok

Egyre több a családos közösség Budapest agglomerációjában, ahol tendenciává vált, hogy a Budapestről kiköltözők kifejezetten ismerőseik közelében vásárolnak házat praktikus okokból.

Évről évre több kisgyerekes család törekszik arra, hogy egymáshoz közel lakjon, így alkotva segítő közösséget, ami rendkívül hasznos a gyerekek, illetve a gyereknevelés szempontjából, miközben kényelmes, biztonságos megoldás a szülőknek is. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa a Világgazdaságot arról tájékoztatta, hogy tapasztalataik szerint folyamatosan nő a családos közösségek aránya Budapest agglomerációjában, ahol mind több Budapestről kiköltöző kifejezetten ismerősei lakóhelye környékén keres eladó házat.

Az ingatlanpiac virágzásának következményeként, a Budapesten évek óta tartó töretlen drágulás hatására egyre többen szorulnak ki a fővárosi agglomerációba,

ahol emiatt ugyancsak erőteljes a drágulás. Budaörsön és Budakalászon például már bőven félmillió forint fölött van az ingatlanok átlagos négyzetméterára, de Fóton, Érden, Dunakeszin, Budakeszin és Solymáron is nagyot emelkedtek a házárak.

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A kisgyermekes családokból álló közösségek növekvő számban jelennek meg máshol is, a többi között Dunaharasztiban, Dunakeszin, Százhalombattán és Szigetszentmiklóson. A jellemzően harmincas, fiatal negyvenes kiköltözők többsége 40 millió forint körüli összegért keres eladó kertes házat. Ennyi pénzből a fővárosban már csak erős kompromisszumokkal találnának ingatlant, míg a Budapest környéki agglomeráció egyre jobban fejlődő településein ezért az összegért élhető környezetben megfelelő méretű lakóhelyre, önálló vagy ikerházra tehetnek szert, kevesebb kompromisszumot kötve – mondta az ingatlanpiaci szakértő.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.