BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre pesszimistább az OECD

Az OECD az euróövezeti növekedési prognózison is rontott, javarészt a Németországban tapasztalható lassulás miatt.

Alapvetően a kínai–amerikai kereskedelmi feszültségek miatt az elmúlt tíz évben tapasztalt legalacsonyabb szintre vágta a globális GDP-növekedési kilátásokat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

Ami ideiglenes kereskedelmi viszálynak tűnt korábban, az ma már egy hosszú távra érvényes új, kedvezőtlen állapotnak felel meg –

nyilatkozta a Reutersnak a szervezet vezető közgazdásza, Laurence Boone.

Az OECD az euróövezeti növekedési prognózison is rontott, javarészt a Németországban tapasztalható lassulás miatt. Boone szerint a német gazdaság a második után vélhetően a harmadik negyedévben is zsugorodik negyedéves bázison az autóipar visszaesése miatt, e szektor ugyanis a német GDP 4,7 százalékát adja.

Fotó: AFP

A szervezet jelentésében arra is felhívja a figyelmet, hogy az euróövezeti kilátásokat tovább ronthatja, ha a britek rendezetlen módon lépnek ki az Európai Unióból. Ez a forgatókönyv a 2020–2021-es időszakban fél százalékpontot csíphet le a közös devizát használó közösség átlagos GDP-növekedéséből. Az OECD rontott az Egyesült Királyság növekedési kilátásain is, leszögezve, hogy a megadott értékek csak megállapodásos Brexit esetén érvényesek, egyébként rosszabb eredmények várhatók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.