BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Infláció alatt lehet a bérnövekedés

Az oktatásban dolgozók bérezésére 2 százalékkal költ többet az állam jövőre, ami elmarad a jegybanki inflációs előrejelzés 3,4 százalékától.

A Világgazdaság számításai szerint jövőre 2 százalékkal nőnek az egyetemi, főiskolai és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alá tartozó dolgozóknak szánt személyi juttatások, míg az infláció a jegybanki előrejelzés szerint 3,4 százalékos lehet.

A 2020-as költségvetésben 678 milliárd forintot különítettek el a tanárok fizetésére, ezzel a ráfordítások 2014-hez képest 40 százalékkal emelkedtek, ami jelentősen több, mint az ez idő alatt kumulált 5,4 százalékos infláció.

Az egy főre jutó havi juttatás 365 ezer forintra jön ki változatlan létszám mellett, így kedvezmények nélkül 243 ezer forintos nettó bérrel lehet kalkulálni. Mindez persze egy átlag, és a béren kívüli juttatások összegét is tartalmazza.

Fotó: Heves Megyei Hírlap / Berán Dániel

A felsőoktatásban mintegy 69 ezer forinttal magasabb az egy főre jutó havi ráfordítás a jövő évi büdzsében, mint a közoktatásban. Míg az előbbiben dolgozók 412 ezer forintra, az utóbbiak 343 ezer forintos átlagos juttatásra számíthatnak.

A végzettségükhöz képest sokkal alacsonyabb a közoktatásban dolgozók bére: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az idei első fél évben 466 ezer forintos bruttó átlagkeresetet állapított meg a szellemi foglalkozásúak körében, ami összevetve a 365 ezer forintos tanári juttatással mintegy 28 százalékos elmaradásról tanúskodik.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.