BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel Londont hibáztatja a kudarcért

Az össze­omlás szélére jutott a tárgyalás az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, az esetleges kudarc miatt máris megindult a másik hibáztatása.

Boris Johnson kormányának kell viselnie a teljes felelősséget az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kilépéséért az Európai Unióból – figyelmeztetett szombat este egy párizsi rendezvényen Michel Barnier. Az Európai Bizottság főtárgyalója szerint nem lehetséges megegyezés, amennyiben London napokon belül nem áll elő módosított javaslatokkal. A múlt szerdán benyújtott csomaggal ugyanis Brüsszelnek súlyos problémái vannak, emiatt az nem nyújt alapot egy új kilépési megállapodáshoz. Az EU ezért elutasította a brit kérést, hogy hét végén is egyeztessenek – ilyesmire az elmúlt évek során nem volt példa. A brit kormányfő viszont két vasárnapi lapban írt cikkében is megerősítette: ha az EU nem hajlandó kompromisszumra, az ország október 31-én megállapodás nélkül távozik az EU-ból. Ehhez képest a kormány pénteken első alkalommal ismerte el, hogy Johnson a parlament határozatának megfelelően el fogja küldeni a határidő meghosszabbítását kérő levelet Brüsszelnek, amennyiben október 19-ig nem születik megegyezés.

A Guinnesst Dublinban főzik és Belfastban palackozzák
Fotó: Geography Photos/Universal Images Group via Getty Images

Bármi lesz is a végkimenetel, mindenképpen súlyos károkat okoz majd az ír szigeten. Észak-Írország gazdasága szorosan összefonódik Írországéval, a kétoldalú áruforgalom eléri az évi 5,2 milliárd fontot, az északi termékek és szolgáltatások exportjának egyharmada irányul Írországba, és onnan származik az import negyede. A vállalkozások szerint bármiféle vámellenőrzés visszavetné a munkahelyteremtést, a gazdasági növekedést és a kivitelt – valamint jelentősen megnövelné a költségeket. Az ír zabot például, amelyet Észak-Írországban dolgoznak fel takarmánnyá, legrosszabb esetben akár 50 százalékos vám terhelheti, ha a két fél áttér a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályaira, és hasonlóan magas tarifát kell majd fizetniük az uniós importőröknek is a késztermékekért.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.