BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikai inflációs adatra figyel a Fed

A maginfláció szeptemberben 2,4 százalék volt, a fogyasztói árindex 1,7 százalékkal emelkedett, a várakozások szerint a múlt hónapban egyik adat sem változott.

A várakozások szerint nem változtak érdemben az amerikai inflációs folyamatok októberben az azt megelőző hónaphoz képest. Ám mivel a jegybanki szerepet betöltő Federal Reserve (Fed) a három egymást követő kamatcsökkentés után adatvezérelt üzemmódba váltott, ezért a szerdán beérkező adatok mindenképpen fontosak lesznek. A maginfláció szeptemberben 2,4 százalék volt, a fogyasztói árindex 1,7 százalék, az elemzői várakozások szerint egyik sem változott a múlt hónapban.

A legutóbbi kamatdöntő ülés után a Fed legfőbb üzenete az volt, hogy amíg a gazdaság teljesítménye nem romlik a vártnál jobban, vagy az infláció nem esik érdemben a cél alá, mindaddig nincsen szükség további kamatcsökkenésre. A vártnál jobb harmadik negyedéves GDP-adat, valamint a kedvező októberi munkaerőpiaci adatok egyelőre bizalomra adnak okot, és a piac is már csak egy kamatcsökkentést áraz 2020 végéig. Ami az inflációs folyamatokat illeti, bár a maginfláció 2,4 százalékon áll, az előretekintő ötéves inflációs várakozások 1,7 százalék körül alakulnak, tehát az inflációs kockázatok lefelé mutatnak – mondta Módos Dániel, az OTP Bank elemzője.

Fotó: Shutterstock

Előretekintve az infláció és a növekedés szempontjából is fontos kérdés, hogyan alakulnak a kereskedelmi tárgyalások. Kedvező fejlemények vannak kilátásban, és hamarosan sikerülhet lezárni a kereskedelmi tárgyalások első fázisát. Ennek keretében pedig az újabb vámemelések elmaradhatnak, és a meglévők egy részét is visszavonhatják, vagy a vámok mértékét csökkenthetik.

Csütörtökön jelenik meg a statisztikai hivatal első becslése a bruttó hazai termék (GDP) harmadik negyedévi alakulásáról. A magyar GDP a második negyedévben 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki adatát. Az OTP elemzőinek várakozása szerint a harmadik negyedévben már némileg lassulhatott a gazdaság növekedése, de így is 4,5-4,7 százalék körül maradhatott. A magas növekedést továbbra is támogatta az erős fogyasztási kereslet, azonban a beruházások valamelyest visszafogottabban alakulhattak a harmadik negyedévben. Az utóbbira utal, hogy az építőipar dinamikája lényegesen lassult a harmadik negyedévben.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatják

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.