BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőhet Ukrajna felé a kapacitás

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. arra készül, hogy 2023–2024-től új erőműnek – vagy erőműveknek – kell gázt szállítania, mégpedig évről évre többet.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. nyilvános konzultációra bocsátotta az országos nagy nyomású gázrendszer tízéves fejlesztési javaslatát, e tervet ugyanis évente frissítenie kell. Gördülő tervről lévén szó, számos már jóváhagyott vagy feltételesen jóváhagyott eleme van, de szerepelnek benne a már folyamatban lévő fejlesztések és elvben azok is, amelyekre a következő három évben kifejezetten az ellátásbiztonság növelése érdekében lenne szükség, ám ilyen most éppen nincs.

A társaság a következő három évre egyetlen nagy projekt megvalósítását javasolja:

lehetővé kell tenni, hogy Ukrajna felé – nem megszakítható módon – óránként 800 ezer köbméter gázt lehessen továbbítani.

Ehhez Beregdarócon egy új mérőállomást kell kialakítani, vagy egy meglévőt, amely most csak egyirányú mérést tesz lehetővé, átalakítani. Az átadási határidőt később határoznák meg. Erre a három évre feltételesen két beruházást javasol az FGSZ.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az egyik szerint meg kellene valósítani a RO-HU gázfolyosó II. ütemét, mert így óránként 500 ezer köbméter gázt lehetne továbbítani mindkét irányba. Ehhez szükség lenne a csanádpalotai és a városföldi kompresszorok kapacitásának bővítésére, Dorogon új kompresszorállomás telepítésére, Kozármisleny és Kaposvár között egy új vezeték lefektetésére és a dunántúli szagosítás átalakításának II. ütemére. A társaság épp most méri fel, hogy mekkora a piaci igény a román határkeresztező kapacitás használatára. Ha van megfelelő kereslet, a beruházás 2022 októberére átadható.

A másik feltételes terv az, hogy Szerbia felől gázt lehessen hozni Magyarországra, mégpedig 2021 októberétől évi hatmilliárd, 2022 októberétől pedig már évi 8,5-10 milliárd köbmétert.

Ennek érdekében le kell fektetni egy 1,2 méter átmérőjű és 15 kilométer hosszú vezetéket a magyar–szerb határ és Kiskundorozsma között, majd onnan egy másikat egy méter átmérővel és 67 kilométer hosszúságban Városföldig. A javaslat nem írja, hogy ez a terv miért csak feltételes, de feltehetően azért, mert e beruházás révén a Török Áramlatról érkező, nagy mennyiségű orosz gázt fogadhatná a magyar gázrendszer. Ki kell tehát várni, mi történik magával a Török Áramlattal.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.