BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ellátási sokktól tartanak a befektetők

A pénzügyi válság alatti szintre lökheti vissza a világgazdaság növekedését a koronavírus, Japán valószínűleg technikai recesszióba süllyedt. Elmaradhat az amerikai vállalati nyereségnövekedés.

A kormányok világszerte fokozzák az erőfeszítéseiket, hogy megállítsák a Covid–19 koronavírus terjedését, miután az új esetek száma már magasabb Kínán kívül, mint az ország határain belül.

A fertőzöttek száma azonban ismét emelkedik Kínában is, ami arra utal, hogy a vállalatok a kényszerű leállás után valószínűleg nem ellenőrzik elég szigorúan a dolgozókat. A riadalom folytatódott a tőzsdéken is:

Ázsiában a kínaiakon kívül minden irányadó index esett, és ez volt a helyzet Európában is. A befektetőket az aggasztja, hogy a koronavírus ellátási sokkot okoz, ezt pedig a jegybankok nem képesek kezelni.

A fertőzés immár a világ tizenkét legnagyobb gazdasága közül négyben – Kínában, Dél-Koreában, Japánban és Olaszországban – okoz súlyos problémákat. Ez a négy ország adja a globális GDP 27 százalékát, és elsősorban a három ázsiai

gazdaság kulcsszerepet játszik a globális ellátási láncban.

terFotó: AFP

Eddig azzal számoltak, hogy Kínában gyorsan újra tudják indítani a termelést, és akkor a világ második legnagyobb gazdasága visszatérhet a normális kerékvágásba a második negyedévben.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) úgy becsülte, hogy ebben az esetben a globális növekedés csak 0,1 százalékkal lesz kevesebb a korábban jelzettnél, a JPMorgan Chase pedig azzal számolt, hogy a kínai gazdaság bővülése negyedéves bázison elérheti a 15 százalékot.

Most azonban már bizonyosnak látszik, hogy a járvány hatása súlyosabb lesz a vártnál, csak azt nem tudni még, hogy pontosan mekkora

– figyelmeztetett tegnap Klaas Knot, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja.

Az EKB aggódik az eurózóna miatt, amelynek a növekedése 0,1 százalékra lassult az első negyedévben, miközben a német gazdaság stagnál, a francia és az olasz pedig zsugorodik.

A Handelsblatt című német gazdasági napilap úgy tudja, hogy a berlini kormány már fontolgatja, milyen ösztönzőkkel siessen a gazdaság segítségére. Különböző terveket dolgoznak ki különböző forgatókönyvekre, és napokon belül nyilvánosságra hozzák a döntést.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság pénteki számában

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.