BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három százalékra lassult a román infláció

Februárban 3,05 százalékra mérséklődött a román éves infláció az előző hónapban jegyzett 3,6 százalékról – közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

Tavaly februárhoz mérten az élelmiszerek 4,09 százalékkal drágultak, a szolgáltatások 3,84 százalékkal kerültek többe, míg a nem élelmiszerekért 2,04 százalékkal fizettek többet a fogyasztók.

Januárhoz képest a havi inflációs ráta 0,25 százalék volt.

A Román Nemzeti Bank (BNR) 0,1 százalékponttal, 3 százalékra csökkentette februárban az idei inflációs előrejelzését. A jegybank várakozásai szerint 2021-ben 3,2 százalékos fogyasztói árindex várható.

Tavaly decemberben 4 százalék volt az éves inflációs ráta, ami meghaladta a bukaresti jegybank által célul kitűzött 1,5-3,5 százalékos célsávot. A román irányadó kamat 2018. májusa óta változatlanul 2,5 százalék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.