BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak most jön majd a feketeleves

A várakozásokat meghaladó mértékben esett vissza az amerikai gazdaság az első negyedévben, de a koronavírus-járvány hatásai csak a következő három hónapban mutatkoznak meg igazán, 40 százalékos visszaesés sem kizárható.

Az amerikai GDP 4,8 százalékkal zsugorodott az év első három hónapjában az előző negyedévhez képest, a tegnap nyilvánosságra hozott első becslés szerint. Ez jócskán meghaladja a Dow Jones mínusz 3,5 és a Reuters mínusz 4 százalékos várakozását, és ez az első negatív eredmény 2014 első negyedéve óta.

Ennél rosszabbat csak 2008 utolsó három hónapjában tapasztaltak, amikor a globális pénzügyi válság csúcsán 8,4 százalékkal esett vissza az amerikai gazdaság.

A GDP-adat ráadásul még nem is mutatja igazán a koronavírus-járvány okozta károkat, hiszen csak március közepén hozták meg a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó korlátozásokat, és állították le a gazdaságot. Az igazi hatás majd a második negyedévben jelentkezik, amikor szinte biztosan két számjegyű, egyes előrejelzések szerint

akár 40 százalékos visszaesés várható.

Fotó: Getty Images

A járvány élelmiszer-ellátási zavarokkal is fenyegetett, mert a fertőzés miatt sorra zártak be a húsfeldolgozó üzemek, az állattenyésztők pedig a kereslet hiánya miatt elkezdték leölni az állatokat, de legalábbis lassítani a növekedésüket a tápok összetételének megváltoztatásával.

A szupermarketláncok figyelmeztettek, hogy egyes termékek két héten belül eltűnhetnek a boltok polcairól.

A probléma megoldására Donald Trump a védelmi termelési törvényre hivatkozva elnöki rendeletben kötelezte a húsfeldolgozó üzemeket és a vágóhidakat a folyamatos munkavégzésre, de a legveszélyeztetettebb – az idős és krónikus betegséggel küzdő – munkavállalók otthon maradhatnak.

A legnagyobb ágazati szakszervezet nem örül a döntésnek, és a legkorszerűbb védőfelszerelést követeli a dolgozók számára, az állattenyésztők egy része szerint viszont már elkéstek ezzel a lépéssel.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.