BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felére csökkent a beszerzésimenedzser-index

Márciusban kibontakozott a koronavírus-járvány hatása, a beszerzésimenedzser-index értéke 29,1 pontra zuhant az előző havi 50,3 pontról, amelyben még csak néhány válaszadónál jelentek meg az aggályok – jelentette szerdán a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A válaszadók az előző hónaphoz képest lényegesen kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be. A felmérésben vizsgált részindexek többsége durván csökkent februárhoz képest, a visszaesés mértéke hat esetben haladta meg a 20 százalékpontot.

  • A foglalkoztatottság indexe az elmúlt hónaphoz hasonlóan márciusban is csökkenésre utal, és a második legalacsonyabb márciusi érték 2009 után.
  • A termelési mennyiség indexe 50,0 pont alá került, amivel a termelt mennyiség csökkenését jelzi az előző hónappal összevetve. A mostaninál 1995 óta soha nem volt alacsonyabb az index értéke márciusban.
  • Az új rendelések indexe drasztikusan gyengült, és 50,0 pont alatti értéke jelzi, hogy az új rendelések állománya alacsonyabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.
  • A mostaninál alacsonyabb márciusi értéket 1995 óta, eddig soha nem mért az MLBKT.

    A márciusi szállítási átfutási idő hosszabb lett februárhoz képest, és az ütem erősebb lett. Ez is a legalacsonyabb márciusi adat, bár az index értéke az elmúlt egy évben majdnem végig 50,0 pont alatt volt.

    A vásárolt készletek indexe harminchét havi bővülés után második alkalommal szűkül, egyre erősebb ütemben egészen a legkisebb márciusi értékig.

    A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a szezonálisan kiigazított beszerzési árak negyvenhetedik hónapja lesznek magasabbak.

    A késztermékkészletek szintje márciusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és a csökkenés üteme erősebb, mint februárban volt.

    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent februárhoz képest, és 50,0 pont alá zuhant. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index öt hónapja jelezte az import mennyiségének növekedését egy havi szűkülést követően, ennek lett most vége.

    Az exportindex értéke is csökkent az előző hónaphoz képest, és a csökkenést jelző 50,0 pont alá került, míg az elmúlt öt évben három hónap – 2014 december, 2015 július és 2019 október – kivételével minden hónap növekedést hozott.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.