BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vándorlás a szektorok között

A kereskedelemben és a logisztikai területeken helyezkednek el a korábbi vendéglátósok. A határzár miatt külföldről hazatért dolgozók foglalkoztatása nagy lehetőség a szolgáltatóközpontoknak.

Harmadára esett az álláshirdetések száma március 16. óta az előző év azonos időszakához képest. Míg a turizmus és a vendéglátás terén szinte egyáltalán nincs hirdetés, addig a kiskereskedelem egyes szereplőinél soha nem látott mértékben nőtt a keresletet – mondta a Világgazdaságnak Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője. Mint hozzátette, az álláskeresők egyelőre kivárnak, és bár a számuk még nem nőtt robbanásszerűen, de már 15 százalékkal többen regisztráltak az oldalra az elmúlt hetekben, mint az év első két hónapjában. Sokaknak még van munkájuk, de a jövőjüket bizonytalannak érzik, ezért regisztrációval és az önéletrajzuk frissítésével készülnek az esetleges álláskeresésre.

Fotó: Kallus György / VG

A szakember szerint mintegy százezer külföldön dolgozó magyar állampolgár tért haza a határzár miatt, és kérdéses, hogy hányan tudnak majd visszamenni a korábbi munkahelyükre.

Még nem özönlötték el a magyar munkaerőpiacot, ők is kivárnak. Ha ez a külföldi tapasztalattal rendelkező, idegen nyelven beszélő tömeg megjelenik a hazai munkaerőpiacon, az sok hazai szolgáltatóközpontnak lehet nagy lehetőség – emelte ki Tüzes Imre. A Vodafone szolgáltatóközpontja például csaknem hetven új munkatársat keres, és online felületen választja ki a legmegfelelőbbet, így az előszűrés, az interjúztatás és a beléptetés során nincs szükség személyes érintkezésre.

A járványhelyzet miatt a munkájukat elvesztőknek kínál alternatívát a B Terv nevű kezdeményezés. A március 16-án indult oldalra majdnem 17 ezren regisztráltak, ezren pedig már találtak is munkát. Barathi Tamás, a B Terv egyik alapítója a Világgazdaságnak elmondta, hogy az első ötezer regisztráló főként a turizmus, a vendéglátás és a rendezvényszervezés világából érkezett, de már informatikusok, pénzügyesek és korábban vezető pozícióban lévők is bejelentkeztek. Sok álláskeresőt felszívnak a takarítócégek, valamint olyan, korábban munkaerőhiánnyal küzdő ágazatok, mint a kereskedelem és a logisztika.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.