BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bezuhant az infláció

Az üzemanyagok ára határozta meg a fogyasztói árindex változását.

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Márciushoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben 1,4 százalékkal nőtt, amiben a koronavírus-járvány hatásai is szerepet játszhattak. A járműüzemanyagok ára a jelentősen visszaeső olajárak következtében 16,4 százalékkal csökkent egy hónap alatt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Áprilisban 2,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest, ami 1,5 százalékponttal alacsonyabb a márciusi értéknél – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

A szakértők számítottak a jelentős mértékű esésre, a Világgazdaság konszenzusa 2,5 százalékos inflációt jelzett.

Csökkenhetett az infláció áprilisban

Az infláció 2,5 százalékra mérséklődhetett áprilisban az előző havi 3,9 százalékról a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint.

Fotó: Kallus György

A maginfláció azonban 4,3 százalék maradt, vagyis az elemzői várakozásokkal ellentétben nem enyhült az árnyomás.

Az üzemanyagok ára 22,7 százalékkal esett be, az élelmiszerek ugyanakkor 8,7 százalékkal drágultak. A január-áprilisi időszakban 3,9 százalék volt az átlagos infláció.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.