BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál súlyosabb a pandémia hatása

A korábbinál is borúlátóbb a Nemzetközi Valutaalap friss gazdasági kilátásokról szóló jelentése, amely Európa vezető gazdaságainak az eddig becsültnél jóval mélyebb gazdasági visszaesést prognosztizál.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentősen lerontotta korábbi előrejelzését, s már a globális gazdaság 4,9 százalékos recesszióját prognosztizálja. Ez majd­nem 2 százalékponttal pesszimistább forgatókönyv annál, ami az áprilisi összeállításában szerepelt (3 százalékos visszaesés). A szervezet a világgazdasági kilátásokat taglaló, szerdán közzétett, frissített jelentésében úgy fogalmaz, hogy a koronavírus-járvány az idei első fél évben a korábban becsültnél jóval nagyobb csapást mért ténylegesen a gazdasági aktivitásra. Emiatt a visszarendeződés is csak fokozatosan megy majd végbe, és nem a korábban remélt, gyors felpattanás lesz jellemző. A washingtoni székhelyű valutaalap a kilátások romlása miatt a jövő évre vonatkozó várakozását is lefelé módosította.

A világgazdaság növekedését 5,4 százalékosra várják 2021-re, a korábbi prognózist 0,4 százalékponttal korrigálta lejjebb az IMF.

Az elemzés az eurózónában már két számjegyű, 10,2 százalékos visszaesést vár (ami 2,7 százalékponttal rosszabb prognózis a tavasszal megfogalmazottnál), de ezt 6 százalékos növekedés követheti 2021-ben.

Fotó: Getty Images

A fejlett országokban 8 százalékos gazdasági visszaesésre lehet számítani az idén az IMF szerint, a jövő évi növekedés viszont 4,8 százalékos lehet.

Az Egyesült Államok szintén 8 százalékos GDP-csökkenésre számíthat az idén, 2,1 százalékponttal nagyobb mértékűre az előző prognózisban jelzettnél. A jövő évi növekedési előrejelzést 0,2 százalékponttal 4,5 százalékra rontották. A szerdán publikáltak szerint a német gazdaság 7,8 százalékos recesszióba süllyedhet, míg jövőre 5,4 százalékos növekedésre látnak esélyt. A visegrádi térség tagjai közül egyedül Lengyelországot vette górcső alá a frissített kitekintés: a szakértők a lengyel gazdaság GDP-jének 4,6 százalékos zsugorodását valószínűsítik, míg 2021-re már 4,2 százalékos fellendüléssel kalkulálnak.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.